Internacional 04/05/2012

Allà on els socialistes guanyen

P.m.
2 min

Explica la història que l'any 1981 François Mitterrand va fer el míting final de campanya a Tolosa i va guanyar les eleccions a l'Elisi. La tradició de tancar la campanya socialista a la capital occitana ve del 1965, per agrair la fidelitat de la ciutat a la causa de l'esquerra, però el resultat no sempre ha estat el mateix. Fa cinc anys a Ségolène Royal no li va servir de res. Ara el seu exmarit, François Hollande, sembla que ho té millor. Les enquestes el situen a tocar de la victòria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per impregnar-se del conjur de Tolosa també va es desplaçar ahir fins a aquesta ciutat Pere Navarro, que encapçalava una delegació de socialistes catalans assedegats de victòria. "És el primer míting en molt de temps al qual vaig amb possibilitats de guanyar", reconeixia el primer secretari del PSC. Un autocar de Barcelona, un del Baix Llobregat i un minibus de Girona van integrar la petita columna de socialistes que van assistir al tancament de la campanya del PS, per respirar victòria, agafar moral i esperar que els vents canviïn, no només a França, sinó també a Catalunya, on els socialistes viuen en l'ostracisme polític. "Necessitarem alguna cosa més que una victòria d'Hollande", reconeixia un dels integrants de l'expedició catalana, conscient de les dificultats.

La plaça del Capitol era plena de gom a gom, amb socialistes vinguts d'arreu de França i de l'altra banda dels Pirineus. Els organitzadors van saludar "els amics catalans", identificats amb senyeres i banderes del PSC, sepultades per les banderes del canvi d'Hollande i la tricolor francesa. Navarro, relaxat perquè ni tan sols feia de teloner, es mostrava convençut que el fre al tàndem Merkozy canviarà també les polítiques de Mariano Rajoy i Artur Mas. "Estic content -deia el líder del PSC- perquè aquesta victòria demostrarà que hi ha una altra manera de fer les coses". El que no va precisar és com ho rendibilitzarà el seu partit. Com a mínim, estaran menys sols.

stats