Allau de crítiques a Macron per trencar el laïcisme

El president francès diu que hi ha molts punts d’acord entre el catolicisme i el seu moviment polític

Al president de França, Emmanuel Macron, li han plogut crítiques des de tots els sectors per un discurs davant de la Conferència Episcopal francesa que es considera que trenca amb el laïcisme de la República Francesa. “Compartim el sentiment que el vincle entre l’Església i l’estat s’ha danyat i cal reparar-lo”, va dir Macron, en un discurs inèdit des que l’any 1905 França va establir la separació entre Església i estat.

“Una Església que pretén desinteressar-se de les qüestions temporals no completaria la seva vocació” i “un president que pretengui desinteressar-se de l’Església i dels catòlics no compliria amb el seu deure”, va afegir Macron.

El líder de La República en Marxa va admetre també que hi ha molts punts d’acord entre el catolicisme i el seu moviment polític, i va dir que estava “convençut que la saba catòlica ha de contribuir, ara i sempre, a impulsar la nació”.

Polèmica servida

Una de les frases més criticades del discurs de Macron va ser, però, quan va dir que l’Església “acompanya cada dia famílies monoparentals, homosexuals o que han avortat”. Tot el discurs del president francès va generar enormes crítiques tant des de l’esquerra com entre alguns dels seus correligionaris, com l’ex primer ministre socialista Manuel Valls, que ara dona suport al president al Parlament però que va voler recordar a Macron que “el laïcisme és França”.

El més dur va ser el líder del partit d’esquerra França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, que va recordar a Macron a Twitter que “no hi ha d’haver cap vincle entre l’Església i l’estat”. “Ara el canònic Macron té la intenció de fer una volta per les sinagogues, les mesquites i els temples? Lamentable!”, va afegir. També l’excandidat socialista a la presidència Benoît Hamon va sortir al pas de la polèmica i va demanar a Macron que aclareixi què volia dir amb “vincle danyat” entre l’Església i l’estat i si potser s’estava referint a la legalització del matrimoni homosexual l’any 2013, al qual la Conferència Episcopal francesa es va oposar de manera molt ferma.

El nou líder del Partit Socialista, Olivier Faure, també va remarcar el laïcisme francès: “Cap fe es pot imposar a la llei”.