Alliberats els 49 ciutadans turcs segrestats al juny pels jihadistes a l'Iraq

Entre els hostatges hi havia dones i nens, i el govern turc no ha confirmat si els han alliberat o han negociat amb els membres del grup Estat Islàmic

Els 49 turcs segrestats des d'aquest 11 juny pels jihadistes del grup Estat Islàmic (EI) han estat alliberats i ja són a Turquia. Entre aquests segrestats hi havia dones i nens.

"Avui, a les 03.00 GMT, han tornat al nostre país els ciutadans que estaven retinguts a l'Iraq. Agraeixo de cor a les famílies que hagin mantingut la dignitat", ha dit el primer ministre d'aquest país, Ahmet Davutoglu.

El primer ministre ha explicat que els ostatges, entre ells el cònsol general a Mossul (nord de l'Iraq), han sigut tornats a casa pels serveis d'intel·ligència turcs, que "han fet servir els seus propis mitjans", encara que no ha especificat si s'ha tractat d'una operació de rescat o un alliberament negociat.

Per la seva banda, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha agraït en un comunicat al govern l'execució d'una "operació detallada i secreta" que ha durat tota la nit.

El diari 'Hürriyet' ha explicat que els ostatges han estat portats a la ciutat d'Akcakale, fronterera amb Síria, i des d'allà a Urfa, a l'aeroport de la qual està previst que siguin rebuts pel mateix Davutoglu i traslladats amb avió oficial a Ankara, la capital turca.

Els 49 ciutadans turcs van caure en mans dels jihadistes quan aquests jihadistes van conquistar Mossul, la segona ciutat de l'Iraq, aquest 10 de juny.

Aquesta situació va provocar que Turquia, membre de l'OTAN, no s'hagi mostrat disposada a implicar-se a fons en la coalició internacional que els Estats Units volen liderar contra l'EI, que ha imposat una interpretació radical de la llei islàmica a les zones que controla a l'Iraq i Síria.