Almenys 13 morts en les càrregues contra manifestants al Sudan

Les forces de seguretat desallotgen a trets la principal protesta i esperonen noves mobilitzacions

Les forces de seguretat sudaneses han fet servir munició real per dispersar aquest matí els manifestants que es concentren encara al centre de Khartum, la capital del país, per reclamar a l'exèrcit que entregui el poder i que sigui un govern civil qui lideri la transició després de la caiguda del dictador Omar al-Baixir.

Almenys 13 persones haurien mort en les càrregues policials i els enfrontaments més violents al país des de la caiguda del dictador, segons Reuters. A primera hora del matí d'aquest dilluns, els agents han irromput al campament instal·lat pels manifestants al centre de Khartum i han obert foc, segons han explicat testimonis a les televisions de la regió. Les notícies sobre la càrrega han portat centenars de sudanesos als carrers de la capital i altres ciutats.

Milers de persones han bloquejat carreteres amb pedres i han cremat neumàtics a Omdurman, la ciutat més pròxima a la capital sudanesa. Els testimonis diuen que es veu fum sortint de diversos punts de la ciutat i almenys un pont sobre el Nil ha estat bloquejat per neumàtics incendiats.

Imatges compartides a les xarxes socials mostraven escenes caòtiques de persones que fugien a través dels carrers mentre se sentien trets a l'aire i la gent s'afanyava a recollir els ferits.

"Els manifestants que estaven instal·lats davant del comandament general de l'exèrcit s'enfronten a una massacre en un intent traïdor de dispersar la protesta", deia el principal grup que lidera les manifestacions, l'Associació de Professionals Sudanesos, en un comunicat en què cridava els sudanesos a anar a ajudar els manifestants. El punt central de la manifestació, prop del ministeri de Defensa, havia estat desallotjat però els sudanesos havien pres els carrers a molts altres punts de Khartum.

Cop d'estat al Sudan: cau un altre dictador àrab

Els soldats haurien entrat també a hospitals i haurien carregat contra el personal sanitari. El col·lectiu mèdic ha estat clau en les protestes que des de fa mesos reclamen un canvi de govern que porti la democràcia al Sudan.

El consell de transició militar que va assumir el poder a l'abril, després de forçar la dimissió d'Al-Baixir davant de les continuades protestes al carrer, ha ofert als manifestants formar govern, però insisteix a mantenir-se com a autoritat màxima durant el període de transició, cosa que manté les converses en un punt mort. Els manifestants volen que sigui un govern civil amb poder total el que lideri la transició.

Una dona de blanc sobre un cotxe, símbol de la revolta al Sudan