Almenys un centenar de morts en un atac talibà a un base militar afganesa

Els atacants han fet explotar un cotxe bomba a un centre d'entrenament militar de les forces armades

Més d'un centenar de membres de la forces de seguretat afganeses han mort aquest dilluns en un atac suïcida del moviment talibà contra un centre d'entrenament de la província de Wardak, a 50 quilòmetres de la capital, Kabul, al centre del país. 

"Sabem que 126 persones han mort en l'explosió al centre d'entrenament militar", ha assegurat un oficial, que manté l'anonimat, des del ministeri de defensa de Kabul. 

Es tracta d'un atac suïcida perpetuat amb un cotxe bomba. Els oficials han afirmat que els atacants han arribat fins a l'entrada del Directori Nacional de Seguretat (NSD, en les seves sigles en anglès) i han fet detonar els artefactes explosius. Dos dels atacants han entrat dins de l'edifici i han començat a disparar, fins que han sigut abatuts. 

El ministre de defensa ha assegurat que els talibans han utilitzat un vehicle de les forces de seguretat afganeses per travessar la "fortificació" que envolta el recinte militar. 

Encobriment de xifres oficials

"El govern ha intentat amagar les xifres reals de morts en l'atemptat per evitar que decaigui la moral de les forces militars afganeses", ha explicat Sharif Hotak, membre de les autoritats provincials. I ha afegit: "L'explosió ha sigut molt forta. Tots els hospitals estan col·lapsats". "S'estan ocultant els fets i el nombre de morts" per evitar disturbis dins de les forces armades, ha explicat un funcionari del ministeri de l'Interior de Kabul.

Durant el dia la xifra de morts ha anat augmentant. Si bé les xifres oficials no són del tot concretes, segons el portaveu talibà,  Zabihullah Mujahid, l'atemptat ha causat almenys 90 morts i més d'un centenar de ferits.

Encara que no se sap si les víctimes són únicament membres de la NSD, es tracta de l'atemptat més greu que ha rebut aquesta institució militar des que es va crear, fa 17 anys. 

El moviment talibà ha reivindicat l'autoria de l'atemptat. La nit abans de l'atac al centre de la NSD, el moviment terrorista va fer explotar un altre cotxe bomba. L'objectiu era el governador i el cap de la NSD de la província de Logar, al sud de Kabul. Els dos membres en van sortir il·lesos, però almenys vuit persones van morir i una desena van quedar ferides.

Sèrie de reportatges de l'Afganistan