Publicitat
Publicitat

Almenys vuit morts i 132.000 evacuats per les fortes inundacions a Malàisia

El primer ministre del país, criticat per ser als EUA jugant al golf, ha tornat de les seves vacances per atendre la tragèdia

Almenys vuit persones han mort i 132.000 es troben aquest dissabte en centres d'evacuació per les inundacions que afecten el nord de Malàisia i que han obligat el primer ministre, Najib Razak, a escurçar les seves vacances per tornar amb urgència al país.

L'última víctima mortal la van trobar dissabte els equips de rescat a l'estat de Terengganu i correspon a un malaisi de 37 anys que va desaparèixer dimecres passat després d'enfonsar la barca en què navegava amb la seva dona, segons el mitjà local Malaysiakini.

El cadàver de la dona, un malàisia de la mateixa edat, es va descobrir divendres a la mateixa zona.

Cinc de les víctimes mortals confirmades pel Consell Nacional de Seguretat van morir en Kelantan i la resta en Terengganu, els dos estats més castigats per les copioses precipitacions caigudes al país des de fa gairebé dues setmanes i que alguns mitjans locals identifiquen com les pitjors pluges en dècades.

Al llarg de la jornada de dissabte s'ha agreujat la situació en algunes regions i ha millorat en altres.

El nombre d'evacuats en Kelantan gairebé s'ha duplicat en les últimes 24 hores i ha pujat fins a les 81.925 persones acollides en els centres d'evacuació.

En l'estat de Perlis, per contra, la situació tendeix a normalitzar-se i la xifra d'evacuats ha baixat a 195, després que molts malaisis fossin autoritzats a tornar a casa al llarg d'aquest dissabte.

Completen la llista de territoris afectats Pahang, Johor, Perak, Kedah i, l'últim estat en unir-se, Negeri Sembilan, on aquest dissabte s'han evacuat 331 persones.

El primer ministre de Malàisia va ordenar a les agències involucrades en l'assistència humanitària l'atenció "immediata" dels afectats, poc després d'arribar a Kelantan per supervisar en persona les operacions, segons el mitjà Malaysia  Insider.

El governant ha estat molt criticat aquesta setmana per una foto seva jugant a golf als Estats Units mentre tenia a casa la crisi de les inundacions.

En resposta, Najib va anunciar divendres el seu retorn immediat i aquesta tarda va arribar a Kota Bharu, la capital de Kelantan, i el primer que va fer va ser reunir-se amb representants del Consell Nacional de Seguretat.

Després, va pujar a un helicòpter i va visitar les zones més afectades, com Pasir Mas, Tumpat, Rantau Panjang i Tanah Merah, va conversar amb damnificats en un centre d'evacuats i fins i tot va menjar els aliments i beure l'aigua que els reparteixen, segons els mitjans estatals.

Més continguts de