Publicitat
Publicitat

Un incendi descontrolat causa almenys 62 morts a Portugal

Un foc forestal arrasa la regió de Leiria i es converteix en el més mortífer de la història del país

Un foc descontrolat que va començar dissabte a les 15.00 h (les 16.00 hora catalana), i que encara cremava ahir diumenge a la nit, ja s’ha convertit en una de les pitjors tragèdies dels últims anys a Portugal. L’incendi ha provocat 62 morts i ha arrasat la regió de Leiria, al centre del país, una zona coberta d’eucaliptus i pins.

Entre les víctimes mortals hi ha 4 bombers i més d’una seixantena de ferits. Una trentena de cossos van ser trobats carbonitzats dins dels seus cotxes, a la carretera nacional IC8, segons va informar ahir el secretari d’estat de l’Administració Interna, Jorge Gomes. A més, 17 víctimes van ser localitzades a prop dels seus vehicles: en un intent de fugir de la mort, haurien mirat de trobar auxili sense èxit. Els altres cossos van ser trobats enmig del bosc. Protecció Civil va confirmar ahir diumenge que entre les víctimes mortals hi ha almenys 4 nens.

La policia judicial portuguesa, que va descartar ràpidament que el foc fos provocat, va atribuir la causa de l’incendi a una tempesta seca: una successió de descàrregues elèctriques en condicions d’aire sec i càlid i poca pluja. “La informació recollida fins ara en el lloc dels fets ens permet pensar que, amb un alt grau de certesa, la causa és un llamp sobre un arbre sec”, va concretar a l’agència Efe el director nacional adjunt de la policia judicial, Pedro do Carmo.

Situació catastròfica

“És sens dubte la tragèdia humana més gran que recordem”, va declarar António Costa, el primer ministre portuguès. El president de la regió, Fernando Lopes, va descriure la situació com a “catastròfica” i va explicar les dificultats per accedir a alguns pobles de la zona, amb 8 carreteres tallades i 4 fronts de foc oberts. Segons el secretari d’estat Jorge Gomes, el foc es va estendre amb rapidesa i “gran violència” des de la població de Pedrógão Grande (4.000 habitants), a 50 quilòmetres de Coïmbra, com a conseqüència de les altes temperatures i el vent. Algunes cases van quedar completament destruïdes. L’alcalde de Pedrógão Grande, Valdemar Alves, parlava de “veritable infern”, i la televisió portuguesa mostrava ahir imatges desoladores d’un paisatge calcinat sota un immens núvol gris que impedia l’acció d’helicòpters i avions. A l’hora de tancar aquesta edició, els mitjans portuguesos parlaven de prop de 200 desallotjats. El president de la República, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, que es va traslladar a la zona dissabte al vespre, va declarar ahir tres dies de dol en record de les víctimes. El president va agrair la feina de bombers i voluntaris i va admetre que el balanç de víctimes podia augmentar. Les agendes polítiques dels pròxims dies han quedat suspeses, així com les festes de Lisboa. Portugal ha rebut mostres de solidaritat i de suport de líders polítics de tot el món.

Lluita contra les flames

El de Portugal s’ha convertit en l’incendi que més morts ha provocat en un sol foc en gairebé 25 anys. Durant tot el dia d’ahir, efectius aeris espanyols i francesos es van afegir als avions i helicòpters portuguesos que sobrevolaven la regió. Un total de 10 avions i 268 vehicles treballaven a contrarellotge per apagar les flames.

A més de 40ºC de temperatura, prop de 900 bombers, voluntaris i 4 destacaments de l’exèrcit (80 militars) lluitaven ahir sense treva contra un foc que ha commocionat el país sencer. Per la seva banda, la Comissió Europea va informar de l’activació del pla de protecció civil per enviar reforços a Portugal, i la població s’ha organitzat per recollir fons i aliments per a bombers i voluntaris. Segons informava el diari portuguès 'Público', l’exèrcit havia desplaçat a Pedrógão Grande, el focus del sinistre, 20 soldats i una cuina de campanya per proporcionar 2.400 àpats a 800 persones de diumenge a la nit a dimarts. Segons el mateix diari, l’exèrcit també prepara una clínica per a l’atenció mèdica en cas que sigui necessari donar suport a l’hospital d’Abrantes, on estan hospitalitzats la majoria dels ferits. D’altra banda, més de 40 infermers s’han presentat voluntaris i el col·legi de dentistes oferia aquest diumenge ajut per identificar cadàvers.

Trampa sense sortida

Els testimonis descriuen un paisatge dantesc, amb la presència sinistra de cadàvers d’animals i cotxes calcinats a la carretera que uneix les poblacions de Figueiró dos Vinhos i Castanheira de Pera: una autèntica trampa sense sortida per a moltes famílies. De fet, un dels primers cossos identificats ahir va ser el de Rodrigo, un nen de 4 anys que viatjava dins del cotxe del seu oncle quan els dos fugien del foc. En la fugida, un arbre en flames va caure damunt del vehicle i va matar els dos ocupants. El cos de l’oncle, de 37 anys, va ser trobat dissabte a la nit, però les autoritats havien donat per desaparegut el nen. Finalment, els pares del Rodrigo, que eren fora del país de lluna de mel, van rebre diumenge al matí la notícia de la tragèdia. Els relats dels habitants de la regió de Leiria descrivien ahir com, en qüestió de segons, la zona -i les seves vides- havia quedat reduïda a cendres.

Portugal ha sigut colpejat regularment per la violència del foc. L’any 1996, 25 militars portuguesos van morir quan intentaven apagar un foc declarat a Sintra, i entre el 2003 i el 2005 es van calcinar 750.000 hectàrees.

Més continguts de