Kènia
Internacional 21/09/2013

Ja són 39 els morts en l'assalt terrorista a un centre comercial de Kènia

La milícia somali Al-Shabaab ataca un centre comercial de Nairobi

Agències
2 min

NairobiUn luxós centre comercial popular entre les elits kenianes i els diplomàtics estrangers que viuen a Nairobi va convertir-se ahir en una zona de guerra després que un grup d'homes obrís foc, matés almenys 39 persones i en ferís 150 més. El president del país, Uhuru Kenyatta, va dir ahir que entre les víctimes hi havia membres de la seva familía i va prometre "trobar els terroristes i fer-los pagar l'atac".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ahir a la nit, en el moment de tancar aquesta edició, el centre seguia tancat al públic mentre els oficials de policia i els soldats buscaven els homes armats, que segons les autoritats encara eren a l'edifici amb ostatges retinguts.

Els testimonis que van poder escapar van descriure trets i explosions, sang i vidres trencats enmig d'una matança que podria ser un dels pitjors atemptats que ha viscut mai el país. Joseph Momanyi, de 26 anys, treballador de la botiga de queviures del centre, va dir que quan fugia va sentir un dels atacants que demanava als musulmans que sortissin de l'edifici.

Hores després dels fets, Al-Shabaab, la milícia somali vinculada a Al-Qaida que ha estat al darrere dels anteriors atemptats a Kènia, va deixar clar en una sèrie de missatges a Twitter que els seus combatents eren responsables de la matança. "L'atac al centre comercial Westgate és només una part molt petita del que els musulmans somalis viuen sota les mans dels invasors kenians", deia un dels tuits.

Abans de l'auge d'Al-Shabaab, Kènia ja era un objectiu dels atacs d'Al-Qaida, com ara en l'atac amb bomba del 1998 a l'ambaixada nord-americana de Nairobi i els atacs coordinats contra una cadena israeliana d'hotels a Mombasa el 2002. Però Kènia s'ha vist més enredada en la volatilitat de Somàlia des que l'octubre del 2011 l'exèrcit kenià va envair Somàlia per combatre Al-Shabaab. Les autoritats kenianes culpen el grup islamista d'un atac amb granades i armes de foc contra dues esglésies que l'any passat van deixar una quinzena de morts al país.

No obstant, Kènia és considerada com un far d'estabilitat en una regió inestable. L'ONU hi té una delegació, de la mateixa manera que també n'hi tenen diverses organitzacions sense ànim de lucre. L'economia del país és molt dependent dels ingressos per turisme, que se sent molt atret pels safaris i unes vacances tranquil·les a la costa.

Temors confirmats

Durant anys hi ha hagut temors que Al-Shabab preparés un atac per respondre al desplegament de tropes kenianes a Somàlia. El grup islamista ha escenificat la seva venjança en altres països africans que han enviat tropes a Somàlia. El juliol del 2010, Al-Shabab va matar més de 70 persones que s'havien reunit en un camp de rugbi a Kampala, la capital d'Uganda, per veure la final de la Copa Mundial de futbol.

stats