TRAGÈDIA MINERA

Almenys 17 miners morts en una explosió a Donetsk

L’accident s’acarnissa amb una regió molt castigada pel conflicte a l’est d’Ucraïna

Per si no n’hi hagués prou amb els bombardejos dels últims mesos i la intranquil·litat constant de la població, l’autoproclamada república pro-russa de Donetsk es va llevar ahir amb una altra tragèdia. Almenys 17 treballadors van morir en l’explosió d’una mina de la ciutat a l’est d’Ucraïna, bastió de les milícies pro-russes. Els fets, que van tenir lloc a les 5.30 (hora local), van ser fruit d’un “accident i no d’un atac d’artilleria”, es va afanyar a dir Yuiliana Bedilo, portaveu del ministeri d’Emergències del govern rebel de Donetsk, per tranquil·litzar la població. Segons el líder del Sindicat Independent de Miners d’Ucraïna, Mikhaïl Volinets, l’accident s’hauria produït per una explosió de gas metà.

Les seves paraules, però, no van consolar les famílies dels 16 miners que al tancament d’aquesta edició continuaven sota terra. Tampoc ho van fer les informacions contradictòries que es van anar fent públiques al llarg del dia. Mentre que els equips de rescat del govern pro-rus van assegurar que havien tret a la superfície 17 cadàvers, el govern de la regió fidel a Kíev -que ha instal·lat la seva capital alternativa a Mariúpol- només va confirmar 10 morts. A part, 15 miners van ser rescatats amb ferides de diversa gravetat, sis dels quals amb cremades al cos, i 192 treballadors més van poder sortir de la mina aparentment il·lesos.

El cap del Centre de Cremats de Donetsk, Emil Fistal, va informar que almenys un dels ferits traslladats a la seva unitat “està en estat crític, ja que té cremades a tot el cos i a les vies respiratòries”. “Ara mateix està en coma”, va dir, i va afegir que tres miners més “estan greus, amb cremades al 70% o 80% del cos i a les vies respiratòries”.

La mina Zasiadko, inaugurada el 1958 i una de les més importants del país, té un llarg historial d’accidents. El més important que es coneix es va registrar el 18 de novembre del 2007, quan van morir 101 treballadors. De fet, les mines de carbó ucraïneses, especialment les explotacions de la conca hullera de la regió de Donetsk, figuren entre les més perilloses del món, ja que cada any s’hi produeixen desenes d’accidents.

El conflicte armat entre Kíev i els rebels pro-russos, que des de l’abril passat colpeja pràcticament tota la regió hullera de l’est d’Ucraïna, ha deixat en una situació encara més precària les mines de la zona. Moltes d’aquestes explotacions han hagut de tancar, mentre que d’altres que continuen en funcionament s’enfronten a serioses dificultats per garantir la seguretat dels seus treballadors, que en molts casos treballen a canvi d’aliments.

Kíev denuncia un rescat difícil

L’accident d’ahir no va estar exempt d’un component bèl·lic. El primer ministre d’Ucraïna, Arseni Iatseniuk, va denunciar que els pro-russos havien impedit que 60 operaris dels serveis de rescat accedissin a la mina i va exigir a Rússia que ordenés a les milícies rebels que els permetessin entrar a la zona de la tragèdia. Kíev considera que les milícies són titelles de Moscou, que acusa de participar directament en el conflicte -fins i tot amb tropes regulars.