Internacional 02/05/2011

Analistes àrabs qualifiquen la mort de Bin Laden de "gran cop contra Al-Qaida"

Alguns experts apunten que aquest cop podria suposar un retrocés per a l'organització terrorista. Cap govern àrab ha reaccionat oficialment a la notícia

Efe
2 min

El CaireDiversos analistes del món àrab han qualificat la mort de Bin Laden de "gran cop contra Al-Qaida" i han dit que pot provocar un important retrocés per a l'organització terrorista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A hores d'ara, no hi ha cap govern àrab que hagi reaccionat oficialment a la mort de Bin Laden i només Ghasan al Jatib, portaveu de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), ha comentat que es tracta d'un "esdeveniment per la pau" i ha subratllat que "el més important és desfer-nos de la ideologia i les creences radicals de Bin Laden".

El professor de ciències polítiques de la Universitat Libanesa Nasim Jury ha comentat avui que la mort del líder terrorista "no suposa el final d'Al-Qaida però significa un començament del final de la interpretació errònia que s'ha fet de l'islam", ha dit en referència a les tesis integristes i violentes que defensava Bin Laden. Jury ha qualificat la seva mort com una "bona notícia per a tot el món, ja que la font del fanatisme i del conflicte entre Orient i Occident".

Walid Ardid, un altre professor de la mateixa universitat, ha comentat que la mort de Bin Laden ajudarà a frenar les corrents més radicals de l'islam. Ha comentat que aquesta mort, "sumada als moviments islàmics moderats com els que es veuen a Egipte, Tunísia i altres països àrabs, farà que el fanatisme comenci a debilitar-se".

En la mateixa línia, l'expert egipci en temes islàmics Fahmi Huweidi ha dit que "és possible que amb el pas del temps Al-Qaida retrocedeixi" a conseqüència de la mort del seu líder, tot i que ha dit que no serà un cosa que es noti a curt termini.

En canvi, Marwan Shehada, expert jordà en grups islàmics, no comparteix aquesta opinió. Ell apunta que la desaparició del seu líder "minvarà la moral dels combatents d'Al-Qaida a curt termini". "Era un líder carismàtic i la seva personalitat exercia un gran efecte a l'hora de convèncer els membres de diferents rangs dins del grup", ha dit. Shehada creu que el relleu al capdavant de l'organització terrorista l'agafarà Ayman al-Zawahiri, actual "número dos" d'Al-Qaida.

L'analista egipci del Centre Al Ahram per a Estudis Polítics i Estratègics i expert en el món àrab, Mohamed Abas, ha qualificat l'assassinat de "gran cop de seguretat dels Estats Units, que pot confondre Al-Qaida en els seus càlculs". Segons Abas, aquesta confusió es podria traduir en "retrocés" de l'activitat del grup terrorista.

stats