Internacional 19/05/2019

Aquelarre ultra a Milà

Salvini i Le Pen reuneixen una dotzena de partits xenòfobs i euròfobs del bloc nacional-populista

Soraya Melguizo
3 min
Wilders (esquerra), amb Salvini (amb la mà al pit) i Le Pen (en segon terme) entre els líders d’ultradreta al míting d’ahir a Milà.

MilàEl somni de Matteo Salvini de crear una mena d’internacional populista és cada vegada més a prop. A una setmana per a les eleccions europees, el líder de la Lliga i la seva principal aliada a Europa, Marine Le Pen, van reunir ahir en una Milà dividida representants d’una dotzena de partits euròfobs amb què aspiren a construir una aliança que aconsegueixi canviar els equilibris al Parlament Europeu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre de l’Interior italià va reunir en una mena d’aquelarre ultra representants d’Alternativa per a Alemanya (AFD), el Partit de la Llibertat d’Àustria (FPÖ), el Partit del Poble Danès, els Autèntics Finlandesos i altres formacions de Bèlgica, Bulgària, Eslovàquia, Estònia, Finlàndia o la República Txeca entre els quals destacaven la francesa Marine Le Pen i l’holandès Geert Wilders. La recent dimissió del número dos del govern austríac, el populista Strache, embolicat en un escàndol de corrupció, va enfosquir en part la cita en què el gran absent va ser l’hongarès Viktor Orbán, que encara pertany al Partit Popular Europeu.

“Els extremistes són els que han governat Europa durant 20 anys en nom de la precarietat i la pobresa”, va proclamar el líder de la Lliga davant d’una plaça més buida del que esperava l’organització. “Estem vivint un moment històric: l’alliberament dels nostres països de Brussel·les. Hem de deixar enrere Merkel, Soros i l’islam”, va llançar Salvini des de la llotja situada a la cèntrica plaça del Duomo de Milà. “És l’elit contra el poble. Els banquers contra els estalviadors. Som David contra Goliat”, insistia, presentant el 26-M com una mena de referèndum. “Europa no és Macron ni Junker. Europa és Leonardo da Vinci”, va afegir. Il Capitano, com el coneixen els seus admiradors, va clamar contra els “tecnòcrates” i les “elits”, a les quals acusa d’haver “traït Europa en nom de les finances, dels bancs, de l’especulació i de la immigració sense control”.

Aliança amb dificultats

Salvini i Le Pen aspiren a construir una aliança ultraconservadora que superi els liberals i converteixi el grup Europa de les Nacions i la Llibertat (ENL) en la tercera força al Parlament Europeu. Per a això compten amb l’impuls de la Lliga, a la qual totes les enquestes donen com a absoluta vencedora dels comicis a Itàlia, el francès RN de Le Pen i l’FPÖ austríac. Un objectiu que no sembla gens senzill, ja que discrepen en temes com els pressupostos o el repartiment d’immigrants.

El líder de la Lliga va sortir a l’escenari mentre sonava Nessun Dorma de Turadot i es va retirar invocant la Verge Maria. Va recordar les arrels judeocristianes d’Europa, va reivindicar Benet XVI i va criticar el papa Francesc -que va ser escridassat pels assistents- per la seva posició favorable a l’acollida d’immigrants. “La política dels ports oberts ha causat més de 15.000 morts i desapareguts a la Mediterrània. Estem salvant vides. Diguem-ho amb orgull demà quan anem a missa”, va reblar.

Abans de l’amfitrió, els onze líders de partits de la ultradreta europea van intervenir amb breus discursos. “Vivim un moment històric, un moment que esperàvem des de fa temps i que finalment es realitza sota el cel d’Itàlia”, va dir Le Pen, abans de carregar contra “l’oligarquia sense arrels” amb la qual la UE sotmet els estats membres. “És el moment en què units donarem a tot Europa un senyal de resistència, d’esperança i de reconquesta. Ja no volem aquesta oligarquia sense cor que ens dirigeix”, va dir, i va provocar l’aplaudiment dels manifestants, entre els quals hi havia alguns simpatitzants que venien expressament des de França. Per la seva banda, Geert Wilders, líder del Partit per la Llibertat holandès, conegut per les seves posicions islamòfobes, va defensar una major sobirania nacional dels diferents estats i va denunciar la “islamització” d’Europa: “Ja n’hi ha prou d’immigració i d’islam”.

A pocs metres de la cèntrica plaça milanesa diverses manifestacions protestaven contra la cimera ultra. Molta altra gent es va quedar a casa i va mostrar el seu rebuig exhibint des dels balcons pancartes i llençols amb missatges irònics, en una iniciativa que la premsa italiana ha batejat com “la revolució dels balcons”. “49 milions de vegades no sou benvinguts”, deia una pancarta en al·lusió als diners que la justícia reclama a la Lliga, condemnada per un delicte d’estafa comès per l’antiga direcció del partit.

stats