Arriba a Madrid el primer grup d'espanyols repatriats del Nepal

Aquesta tarda aterra un segon avió amb 70 persones a bord

Els primers 44 ciutadans espanyols evacuats del Nepal ha aterrat avui a la la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid). El grup ha arribat a bord de l'A310 de les Forces Armades en què també viatjava el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, a qui el terratrèmol de dissabte el va agafar de visita oficial a l'Índia.

Es tracta dels primers ciutadans que arriben a l'Estat en l'operació d'evacuació i repatriació duta a terme pel govern i que ha coordinat des de Nova Delhi (l'Índia) el ministre, que es trobava de visita oficial al país asiàtic.

Durant el vol, García-Margallo ha intercanviat impressions amb els que retornaven, als qui ha vist "esgotats" i amb ganes de tornar a casa, i els ha explicat algunes de les dificultats que hi ha hagut per treure'ls de Katmandú tan ràpid, després del terratrèmol que va arrasar el passat dissabte el país de l'Himàlaia.

A l'avió viatgen espanyols que resideixen a Katmandú, la capital nepalesa, i que treballen en cooperació o que estan casats amb ciutadans del país asiàtic, així com altres que es trobaven de turisme i que han arribat a passar més de 50 hores al col·lapsat i caòtic aeroport d'aquesta ciutat sense pràcticament aigua ni menjar, i als que a més han robat algunes de les seves pertinences i diners.

També viatgen a l'avió de l'exèrcit espanyol alguns treballadors de la constructora San José, pròxima a l'aeroport nepalès, i que durant els dies posteriors al sisme van ajudar a desenes d'espanyols que van passar per les seves oficines.

N'hi ha que van viure el tremolor de dissabte a edificis de fins a set plantes i que mai oblidaran el terror que van sentir, uns altres que viatjaven en cotxes que van patir accidents i els companys van morir i altres que en ser residents i estar més preparats van oferir les seves cases i el que tenien per intentar ajudar.

Un segon avió noliejat pel govern amb 71 ciutadans arribarà aquesta tarda Madrid, amb el que es completa l'operació d'evacuació i repatriació després de la catàstrofe.