Assassinat l'advocat defensor de l'expresident de Guatemala en el judici per genocidi

El lletrat va morir en un atac a la capital del país mentre conduïa el seu vehicle

L'advocat Francisco José Colom Tejeda, un dels defensors de l'exmilitar colpista guatemalenc Efraín Ríos Montt en el judici per genocidi, ha estat assassinat avui dijous a trets en un carrer de la capital de Guatemala.

Colom Tejeda, de 63 anys d'edat, i que també va defensar l'expresident Alfonso Portillo (2000-2004), va ser cosit a trets per desconeguts quan es desplaçava en el seu vehicle. L'advocat va rebre múltiples impactes de bala durant l'atac i va morir dins del seu automòbil, després de perdre breument el control.

A l'escena del crim, situada uns cinc quilòmetres al sud del centre de la Ciutat de Guatemala, es van presentar familiars i cercles pròxims de l'advocat, inclosa la filla de Ríos Montt, Zury, candidata presidencial a les eleccions generals que farà el país al proper 13 de setembre.

Colom Tejeda també va ser representant de Guatemala al Parlament Centreamericà, del 2001 al 2006, i fa 12 anys va exercir com a magistrat suplent de la Cort de Constitucionalitat, màxim tribunal de Guatemala.

El jurista va estar a càrrec en 2013 de la defensa de l'exmilitar colpista Efraín Ríos Montt en el judici per genocidi en contra de l'excap d'Estat, que va culminar amb una condemna al seu acusat per la mort de 1.771 indígenes ixiles. No obstant, la Cort de Constitucionalitat va anul·lar la sentència de 80 anys de presó per a l'exmilitar, argumentant vicis en el procés legal, i va obligar la repetició del judici, que a la data encara està pendent de dur-se a terme.

La ministra de Governació, Eunice Mendizábal, també va arribar a l'escena del crim i va afirmar que organitzarà un equip "elit" per investigar els fets i capturar els responsables.

Colom Tejada es va encarregar de la defensa de l'expresident de Guatemala Alfonso Portillo (2000-2004) en casos de corrupció i de l'exministre d'Interior Carlos Vielmann, que viu a Espanya i està acusat per execucions extrajudicials durant un operatiu en una presó guatemalenca.