Tensió a l'Afganistan
Internacional 13/03/2012

Ataquen una delegació del govern afganès que visitava el lloc de la matança de civils per soldats nord-americans

Un soldat afganès ha mort mentre continuen les protestes per la matança. Obama ha assegurat que els Estats Units no poden "fugir corrents"

Agències
2 min
Manifestació a Jalalabad contra la presència nord-americana / REUTERS

KabulUna delegació del govern afganès ha patit avui un atac mentre visitava el lloc on diumenge tropes nord-americanes van assassinar 17 civils. Dos germans del president Hamid Karzai i diversos alts càrrecs de seguretat participaven en la visita a la població de Panjaui, dins la província de Kandahar. Un soldat afganès ha mort en l'atac i la delegació ha retornat a la ciutat de Kandahar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els Estats Units han anunciat la detenció d'un soldat com a responsable de la massacre. Es tracta d'un sergent de 38 anys, la identitat del qual no s'ha fet pública. El secretari de Defensa, Leon Panetta, ha afirmat que podria ser condemnat a mort. Tot i que el Pentàgon parla d'un sol autor, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va assegurar dilluns que "tots" els responsables serien portats davant la justícia. Els talibans van jurar venjança per la massacre de civils.

Uns 600 estudiants s'han manifestat aquest dimarts a la ciutat de Jalalabad, a l'est del país, cantant "Mori a Amèrica!" "Mori Obama!". El president nord-americà, Barack Obama, es va haver de disculpar personalment davant el seu homòleg afganès. Obama va qualificar l'episodi de "tràgic", però va dir que la retirada de l'Afganistan ha de ser "responsable", i que els Estats Units "no poden fugir corrents".

Després de la crisi per la crema d'exemplars de l'Alcorà en una base nord-americana, la matança de civils a Kandahar ha provocat un fort enfrontament entre les autoritats afganeses, pressionades per la mobilització popular, i els Estats Units. La tensió es produeix en un moment clau del procés de retirada de les tropes nord-americanes i de l'OTAN, quan les forces estrangeres estan transferint el control de la seguretat a les autoritats locals.

stats