Internacional 13/01/2011

Augmenten a 270 les víctimes mortals per les pluges al Brasil

2 min
Els equips de rescat cerquen supervivents de l'allau de fang a Teresopolis, el Brasil. Fins ara, almenys 270 persones han mort per les pluges tot i que les autoritats del país esperen un creixement del nombre de les víctimes mortals durant les properes hores.

Rio de JaneiroJa són 270 les persones que han perdut la vida entre dimecres i dijous per les fortes pluges que han afectat el nord del Brasil, segons l'agència de notícies Reuters. Fins ara s'han localitzat 13 cossos sense vida a la ciutat de São Paulo, 130 a Teresópolis, 20 a Petrópolis i 107 a la ciutat de Nova Friburgo, totes elles properes a la capital del país, Rio de Janeiro. Les autoritats han alertat del possible augment de les víctimes mortals durant les properes hores, ja que molts dels ciutadans d'aquesta regió s'han vist sorpresos pels corriments de terra provocats per l'aiguat mentre dormien. D'altra banda, la cadena britànica BBC parla ja de 335 víctimes mortals per les pluges al Brasil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'alcalde de Teresópolis, Jorge Mario, almenys 50 persones d'aquesta ciutat continuen desaparegudes i més de 1.000 persones s'han quedat sense casa.

Jorge Mario ha qualificat l'aiguat com "la pitjor catàstrofe de la història de la ciutat", que, segons l'alcalde, ja està rebent l'ajuda dels primers equips de rescat que s'han desplaçat a la zona per auxiliar els supervivents. El governador de l'estat de Rio, Sergio Cabral, ha assegurat que les forces aèries del país s'estan ocupant del rescat, ja que les carreteres i els accessos terrestres estan "completament bloquejats".

La cadena de televisió nacional està mostrant imatges de la zona en què apareixen nombroses cases devastades pel fang i les pluges i diversos ciutadans i membres dels equips de rescat que segueixen cercant supervivents. Un treballador de la zona, anomenat Fernanda Carvalho, ha descrit el desastre a la cadena assegurant que "tot està destruït, tan per als rics com per als pobres".

Centenars de persones segueixen isolades pel fang, sense possibilitat de comunicar-se telefònicament amb els equips de rescat ni amb les autoritats o familiars pròxims. A la ciutat de Teresópolis, el resident Antonio Venancio assegura haver trobat "sis cossos" al carrer on viu. El supervivent ha pogut establir contacte telefònic amb l'agència Reuters des del seu propi domicili, el qual ha assegurat que es trobava "completament inundat".

Segons Venancio, la ciutat ha patit el desbordament d'un riu de les afores que ha submergit per complet els cotxes i les cases de la zona.

Per fer front al desastre, la presidenta del país, Dilma Rousseff, ha destinat 350 milions d'euros per a la reconstrucció dels pobles afectats, que té previst visitar al llarg d'aquest dijous.

Els ciutadans brasilers que disposen de pocs recursos econòmics són especialment vulnerables als corriments de terra, ja que molts d'ells viuen en cases de construcció il·legal construïdes precàriament i en vessants de les muntanyes. L'abril passat una allau de fang va emportar-se la vida de 180 persones a la ciutat de Rio.

La regió de Serrana va rebre en menys de 24 hores el que equival aproximadament un mes de pluja torrencial.

stats