Alimentació
Internacional 07/01/2011

Més de 4.700 granges alemanyes, tancades per l'ús de pinsos contaminats amb dioxines

S'han venut milers d'ous contaminats. Les autoritats sanitàries asseguren que consumir-los no és perillós

Efe
1 min

BerlínEl nombre de granges clausurades a Alemanya per alimentar els animals amb pinsos contaminats amb dioxines supera ja les 4.700, segons el ministeri d'Agricultura del país. La majoria són granges porcines, a les quals s'ha prohibit sacrificar els animals i comercialitzar-ne la carn fins que no se certifiqui que el seu consum resulta absolutament innocu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De les instal·lacions tancades, 4.468 es troben a l'estat de la Baixa Saxònia, al nord del país, i utilitzaven pinsos contaminats originalment pel fabricant Harles & Jentsch, que havia utilitzat olis industrials no destinats al consum animal o humà. Els productes d'una altra fàbrica associada a la mateixa empresa també mostren uns nivells d'aquesta dioxina superior als tolerats.

El president de la Federació Alemanya d'Agricultors i Ramaders, Gerd Sonnleitner, ha xifrat entre 40 i 60 milions d'euros les pèrdues setmanals dels productors afectats pel tancament de les seves granges. En declaracions al diari Neuen Osnabrücker Zeitung, Sonnleitner exigeix que els 25 fabricants de pinsos contaminats responsables de l'escàndol indemnitzin els ramaders afectats.

Altres mitjans, com el diari Hannoversche Allgemeine Zeitung, asseguren que els fabricants de pinsos contaminats han utilitzat durant molt temps greixos i olis industrials no aptes per al consum animal o humà. De moment, s'han localitzat al país 150.000 tones de productes contaminats i destinats a l'alimentació de porcs i aus.

Es calcula que uns 136.000 ous contaminats s'han exportat a Holanda, on haurien estat utilitzats per a l'elaboració d'altres productes, part dels quals s'haurien venut al Regne Unit. Les autoritats sanitàries de la Baixa Saxònia han assegurat avui que "el consum d'aquests productes no comporta cap perill per a la salut dels humans".

stats