Obertura política al sud-est asiàtic
Internacional 01/04/2012

La líder opositora Aung San Suu Kyi, elegida diputada a les eleccions de Birmània, segons els sondejos

La dirigent de la Lliga Nacional Democràtica havia passat 20 anys en arrest domiciliari. La credibilitat del procés és clau perquè occident aixequi les sancions econòmiques al país

Efe
2 min
Suu Kyi, en visitar els col·legis electorals / EFE

Kawhmu/RangúnEls sondejos a peu d'urna de les eleccions legislatives que s'han celebrat aquest diumenge a Birmània apunten que la líder històrica de l'oposició, Aung San Suu Kyi, hauria obtingut un escó. La dirigent de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), que s'ha passat vint anys en arrest domiciliari i ha estat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau per la seva tenaç lluita contra les juntes militars que han governat el país, serà diputada si es confirmen els sondejos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Comissió Electoral que indicat que les eleccions s'han desenvolupat amb normalitat. Els resultats oficials es donaran a conèixer d'aquí a uns dies i alguns col·legis encara han d'acabar la votació. Les eleccions s'han celebrat en 45 circumscripcions repartides pel territori per triar a 37 diputats, sis membres del senat del Senat i dos de les assemblees regionals, que ocuparan els escons que van deixar vacants els legisladors que van acceptar càrrecs en el Govern.

A Kawhmu, la circunscripció on es presentava Suu Kyi, es palpava l'excitació dels habitants a l'espera de conèixer el resultat, l'afluència de votants a les urnes va ser constant des de l'inici de la votació, segons va observar Efe. En sortir dels col · legis repartits per Kawhmu, un alt percentatge d'electors es congratulava en públic d'haver pogut votar per la candidatura de Suu Kyi. "Els meus tres companyes i jo hem votat a Daw (Senyora) Aung San Suu Kyi", va dir Ja Win, una universitària de 22 anys que es va desplaçar des Rangun el dia abans per exercir el seu dret al vot.

Suu Kyi, que ahir a la nit va pernoctar al poble de Wa Tin Kha, on ha adoptat una família de la tribu karen, va creuar avui en un comboi de vehicles una part del districte on va visitar un dels col · legis electorals envoltada d'un núvol de seguidors i periodistes. "Espero que Aung San Suu Kyi aconsegueixi almenys el 80 per cent dels vots", ha assenyalat Sai Mauk, un empresari de Rangun empadronat a Kawhmau i que a la solapa de la seva camisa lluïa el símbol de la LND, un paó en posició de combat "que m'han fet en or per celebrar aquesta gran ocasió", va relatar.

La pugna pels escons del Parlament i Senat que suposen menys del 7 per cent del total de les dues cambres del Legislatiu, és un duel entre la LND de Suu Kyi, i el Partit del Desenvolupament i Solidaritat de la Unió, afí als exgenerals de la junta militar que va mantenir captiva la nobel de pau 15 anys en les últimes dues dècades. El partit de Suu Kyi i el capitanejat pel president birmà i ex primer ministre en l'última etapa de règim militar, Thein No, són els únics que van presentar candidats en totes les circumscripcions electorals, molt disseminades pel territori i la majoria d'aquestes en zones rurals.

Sigui quin sigui el resultat, les eleccions no posaran fi a l'hegemonia del partit de Govern, creat per la Junta Militar, en les principals insitucions del país, però són claus perquè Occident aixequi les sancions econòmiques que pesen contra Birmània.

stats