Austràlia anuncia el tancament del polèmic centre de detenció d'immigrants a Papua

Una filtració havia denunciat abusos contra els reclusos, incloses violacions de dones i criatures

Els governs d'Austràlia i Papua Nova Guinea han acordat aquest dimecres el tancament del polèmic centre de detenció d'immigrants que les autoritats australianes mantenen a l'illa papú de Manus. No s'ha precisat, però, quan es farà efectiva la clausura.

El primer ministre de Papua Nova Guinea, Peter O'Neill, i el ministre australià d'immigració, Peter Dutton, s'han reunit a Port Moresby per estudiar les opcions de cara al tancament del recinte, després que l'abril passat el Tribunal Suprem de Papua ordenés el cessament de les instal·lacions.

"Tots dos, Papua Nova Guinea i Austràlia, hem acordat que el centre s'ha de tancar", ha dit O'Neill en un comunicat.

La instància judicial papú havia declarat il·legal fa quatre mesos el centre de retenció d'immigrants, considerant que viola les llibertats personals dels sol·licitants d'asil.

L'anunci ve precedit de la filtració als mitjans d'uns 2.000 informes d'incidències, escrits entre 2013 i 2015, on treballadors del centre a Nauru, similar al de Papua, detallen tot tipus d'abusos comesos contra immigrants interns, incloses violacions a nens i dones. Tant les autoritats australianes com les de la veïna Nauru han rebutjat les acusacions i qualificat els informes de "falsos" i "fabricats".

Austràlia va reactivar el 2012 la seva política per a la tramitació en països tercers de les sol·licituds d'immigrants que viatgen a Austràlia a la recerca d'asil i va acordar l'obertura de centres de detenció a Papua Nova Guinea i Nauru.

Molts dels immigrants retinguts a Nauru i Papua Nova Guinea han fugit de conflictes com els de l'Afganistan, Darfur, Pakistan, Somàlia i Síria, i altres han escapat de la discriminació o de la condició d'apàtrides, com les minories roginya de Birmània, o bidun, de la regió del Golf.