Àustria posa límit a l'acollida de refugiats

El govern aprova un topall que suposa retallar una tercera part el nombre de sol·licituds que es van rebre el 2015

Àustria es prepara per capgirar la seva política de refugiats. Si bé fins ara s'hi havia manifestat en contra, el govern de coalició de Viena ha acordat aquest dimecres posar un topall a l’acollida de sol·licitants d’asil. “És una solució d’ emergència”, s'ha justificat el canceller austríac, Werner Faymann, mentre sostenia que hauria preferit, abans de prendre aquesta determinació, que s’hagués ja arribat a un acord a escala europea. “Només una distribució [de refugiats] a Europa ens possibilitaria procedir de forma calculada i digerible en aquesta qüestió”, ha indicat el líder del Partit Socialdemòcrata austríac (SPÖ).

Àustria se sent forçada a prendre aquesta decisió nacional perquè les mesures a nivell de la Unió Europea estan poc més que en punt mort, ha argumentat també el vicecanceller del Partit Popular austríac (ÖVP), Reinhold Mitterlehner. Segons les seves dades es van registrar al país unes 90.000 peticions d’asil l’any passat. Aquesta xifra ha de ser rebaixada aproximadament en una tercera part durant el 2016 i el 2017. Aquest any Àustria preveu acceptar un màxim de 37.500 asilats; l’any que ve uns 35.000; el 2018 un màxim de 30.000, i el 2019 uns 25.000. Les xifres inclouen suposadament el factor de retrobament familiar d’alguns refugiats. “Aquestes dades corresponen a un valor indicatiu de l'1,5% de la població total austríaca”, ha apuntat Mitterlehner.

L’executiu de Viena vol limitar en els pròxims quatre anys l’acollida de refugiats en 127.500 persones, ha confirmat Faymann després d’una cimera amb caps de governs regionals i representants de ciutats i associacions de municipis.

El que queda poc clar, però, és si implementar un topall és compatible amb el dret d’asil a la UE i amb la Constitució austríaca. Viena ha encarregat dos dictàmens judicials sobre el tema. A la pregunta de si el procés estava acordat amb Alemanya, Faymann ha contestat que n’havia parlat de forma general amb la cancellera Angela Merkel, però que encara s’han de produir més “converses concretes”. “La coordinació amb Alemanya continuarà sent estreta”, ha destacat.

Merkel se'n surt

L’acord del govern austríac ha anat com anell al dit als contraris a la política de refugiats de Merkel La líder de la Unió Democratacristiana (CDU) ha assistit aquest dimecres a la clausura d’una reunió dels seus aliats bavaresos de la CSU, especialment crítics amb el rumb que proposa la cancellera. El secretari general d’aquest partit, Andreas Scheuer, ha exigit a Berlín seguir l’exemple de Viena i ha reclamat que a  Alemanya havia d’imposar-se un topall d’acollida de 200.000 refugiats per any.

Merkel, però, no vol canviar d’estratègia. La cancellera ha subratllat que cal combatre les causes que provoquen la fugida de milers de persones i trobar una solució conjunta europea. La líder de la CDU, però, ha estat diplomàtica amb la CSU: “En el que estem d’acord és que volem reduir de forma notable i sostinguda la xifra de refugiats que han d'arribar”.

El president alemany, Joachim Gauck, ha donat total suport a Merkel i ha avisat que un repartiment per quotes a la UE seria “moralment i políticament necessari”. Des de Davos, el cap d’estat germànic ha criticat la falta de solidaritat dels països de l’Est.

 

Més continguts de