Àustria retalla les ajudes socials als immigrants

El govern de coalició de la dreta i la ultradreta també rebaixa el salari social

El govern de dretes d'Àustria ha revelat aquest dilluns els seus plans per reduir els beneficis socials per a immigrants, inclosos refugiats i ciutadans de la Unió Europea (UE), amb l'objectiu de fer el país menys atractiu per a l'arribada d'estrangers.

El punt central de la reforma és que el salari social –que es rep quan s'esgoten les prestacions d'atur– serà de 563 euros mensuals per als immigrants, davant dels 863 euros que rebrà un austríac.

En el cas que els immigrants superin una prova de llengua alemanya de nivell mitjà (B1) podrien rebre el salari social complet, ja que se sumarien 300 euros com a "bonus de qualificació laboral".

També es posa com a condició haver viscut a Àustria cinc dels últims sis anys abans de sol·licitar la prestació.

"L'idioma alemany es convertirà en la clau per accedir al salari social complet", ha declarat el canceller, Sebastian Kurz, en una roda de premsa.

Kurz, líder del conservador Partit Popular (ÖVP), governa des del desembre del 2017 en coalició amb l'ultradretà FPÖ, i les dues formacions han posat l'accent en la lluita contra la immigració i en la reducció de les ajudes socials als estrangers, inclosos refugiats.

La mesura anunciada aquest dilluns pot ser discriminatòria per a ciutadans de la UE, que segons el dret comunitari estan sotmesos a les mateixes normes i tenen dret a les mateixes prestacions que els nacionals.

Juristes citats per la premsa austríaca indiquen que la norma també és discriminatòria amb els refugiats –persones amb l'asil concedit– ja que una normativa europea estableix que han de disposar del mateix accés a ajudes socials que els nacionals.
 
 

Més continguts de