Internacional 15/04/2016

El Suprem del Brasil avala el procés contra Rousseff

L’oposició assegura que té prou vots per apartar la presidenta, i el govern admet que la situació és crítica

Joaquim Piera
3 min
La presidenta Rousseff fa broma amb membres del seu govern, en la signatura d'un conveni.

São PauloEl Brasil es prepara a l'etapa post-Dilma Rousseff. El govern ha intentat cremar un dels seus últims cartutxos en el seu intent d'impedir el judici polític contra la presidenta, presentant un recurs per anul·lar part del procés però el Tribunal Suprem ha rebutjat la moció per vuit dels magistrats enfront de dos que pretenien acceptar-la.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Rousseff comença aquest divendres les seves hores més decisives per decidir el seu futur polític, amb l'inici del debat al Congrés que diumenge podria acabar amb la seva destitució com a presidenta del Brasil, càrrec que ocupa en aquesta segona legislatura des de l’1 de gener del 2015.

La desbandada dels tradicionals aliats de coalició del Partit dels Treballadors (PT) han minat les esperances de Rousseff d’intentar obtenir 171 vots (un terç dels 513 diputats) per frenar el procés d’'impeachment'. Públicament, la presidenta es manté ferma i ha promès “un pacte sense guanyadors i vençuts, sense odi ni represàlies”, en cas que pugui salvar els mobles. Fonts de l’executiu, però, reconeixen que la situació és “crítica” i que és “improbable” que puguin frenar el procés de destitució.

Des del dilluns, el PT ha perdut el suport de quatre socis: el Partit Social Democràtic, liderat per l’exalcalde de São Paulo i ara ministre de les Ciutats, Gilberto Kassab; el Partit Progressista, Partit de la República, el Partit Laborista Brasiler (PT). A la defensiva, els progovernamentals intenten salvar els mobles, convencent diputat a diputat a trencar amb la disciplina de vot.

Aquest dijous, el Partit del Moviment Democràtic del Brasil (PMDB), el soci principal de Rousseff i la formació majoritària al Congrés, ha afirmat que el 90% dels seus 68 diputats votaran a favor de continuar amb l''impeachment', tot i que ha indicat que els que donin suport a la presidenta no seran castigats.

La derrota al ple del Congrés significaria la sortida de Rousseff. El procés continuaria al maig Senat, on l’oposició compta amb majoria absoluta.

La situació de Rousseff és insostenible per als analistes polítics: si salva el 'match ball' del Congrés, la governabilitat seria inviable amb un Senat mobilitzat i en peu de guerra que li tombaria totes les propostes com ha fet fins ara; i si perd per més de dos terços i recorre al Suprem, l’executiu estarà absolutament arraconat.

Presidenta a la defensiva

La presidenta considera que és “víctima d’un cop (d’estat) que està sent conspirat”, però ja ha admès que en cas que perdi la votació de diumenge, la seva carrera política estarà acabada. Per la seva part, Luiz Inácio Lula da Silva, que no ha pogut prendre possessió com a ministre, assegura, que en cas de la caiguda de l’executiu continuarà al carrer contra “un govern que seria il·legítim”. L’expresident aboca per la mobilització de la base social del partit per estar en una campanya electoral permanent fins a les presidencials del 2018, per a les quals s'hi ha postulat.

Temer perfila el nou govern

La figura més odiada dels progovernamentals , el vicepresident, Michel Temer, líder del Partit del Moviment Brasiler, accelera la formació d’un nou executiu. Rousseff i Lula consideren que ell, el primer en la línia de successió presidencial és qui ha orquestrat la caiguda del govern des de dins: portant el procés d’'impeachment' al Congres i liderant-lo; i abandonant l’executiu quan més fragilitat estava, això sí, sense renunciar mai a la vicepresidència per, precisament, tenir possibilitats per fer-se amb la presidència durant els 180 dies que Rousseff quedaria destituïda.

Temer ha tancat la porta a qualsevol possibilitat d’eleccions anticipades perquè “no seria constitucional”. Aquesta setmana està negociant amb aliats els serrells del nou equip de treball. Amb dos anys i vuit mesos de legislatura de temps, el líder dels centristes promet mesures d’impacte immediat, com la reducció de la maquinària pública i un pla fiscal ortodox.

El futurible president compta amb el suport explícit d’organitzacions empresarials –les darreres que ho han fet han estat la Confederació Nacional de la Indústria i la dels Transports– i es mostra disposat a dialogar amb el Congrés –un dels punts dèbils de Rousseff–, per tirar endavant el paquet de retallades, que, en principi, no afectaria els programes socials.

stats