TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 03/07/2012

Baixar al-Assad "lamenta" l'atac al caça turc

En declaracions a un diari turc, ha dit que no vol que l'incident derivi en una escalada armada. Un grup de 85 soldats ha desertat a l'altre costat de la frontera

Agències
1 min
Portada del diari turc Cumhuriyet

AnkaraEl president sirià Baixar al-Assad ha dit que "lamenta al cent per cent" l'atac contra un caça bombarder turc abatut el mes passat per les tropes sirianes després d'entrar sense permís en l'espai aeri del país. Turquia, però, assegura que l'aparell va ser atacat en espai aeri internacional, i els seus equips de rescat encara no han pogut localitzar els dos pilots al mar. En una entrevista al diari turc 'Cumhuriyet', Al-Assad argumenta que l'aparell turc va entrar en una zona on hi havia hagut abans incursions d'avions israelians.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'incident ha incrementat la tensió entre els dos països. El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va condemnar l'atac i va descriure el règim sirià com "un perill evident" per justificar el desplegament a la frontera d'armament antiaeri. Diumenge, sis caces F-16 turcs es van enlairar quan helicòpters sirians es van apropar a la frontera. Al-Assad ha assegurat que "no permetrem que això derivi en un combat obert entre els dos països".

Mentre continuen les notícies sobre desercions a l'exèrcit sirià. Els mitjans turcs van informar dilluns a la nit de la defecció de 85 soldats –incloent-hi 14 oficials–, un dels episodis més massius des de l'esclat de la revolta contra Damasc, el març del 2011.

L'ONG Human Rights Watch ha acusat el règim sirià de practicar la tortura de manera sistemàtica i ha identificat almenys 27 centres de detenció arreu del país. Sobre el terreny, tot apunta a una creixent militarització del conflicte.

stats