Internacional 30/10/2011

Baixar al-Assad alerta que una intervenció occidental a Síria causaria "un terratrèmol" al país

El president diu, en una entrevista amb el diari 'The Sunday Telegraph', que una intervenció a Síria desestabilitzaria la regió i remarca les diferències polítiques i històriques amb Egipte i Tunísia

Ara
2 min
El president de Síria, Baixar al-Assad, amb l'ambaixador nord-americà al país, Robert Ford, en una imatge d'arxiu. EFE

BarcelonaEl president de Síria, Baixar al-Assad, no està disposat a fer concessions tot i la pressió de la comunitat internacional perquè aturi la dura repressió que està duent a terme contra els opositors al seu règim. El president va accedir a una entrevista amb The Sunday Telegraph, la primera que concedeix a un mitjà occidental des que van començar les revoltes al país ara fa set mesos, i va deixar molt clar que qualsevol intervenció occidental al seu país suposarà "un terratrèmol" que "cremarà tota la regió".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'endemà d'una nova jornada de protestes i repressió, el dictador sirià pregunta: "Voleu veure un nou Afganistan? O deu nous Afganistans?" i alerta que si el pla occidental és dividir Síria això voldrà dir "dividir tota la regió". Davant la possibilitat que la comunitat internacional incrementi la pressió sobre el seu país, Al-Assad destaca que "Síria és diferent d'Egipte, de Tunísia, del Iemen", països veïns en què també hi ha hagut revoltes i diu que "la nostra història i la nostra política és diferent". Per al dictador, Síria és clau per l'estabilitat de la regió i si això es trenca, tota la zona en surt perjudicada, segons alerta.

Segons les xifres de Nacions Unides, com a mínim 3.000 civils, incloent 187 nenes, han estat assassinats durant les últimes protestes a Síria i centenars d'opositors han estat empresonats. El govern siri, per la seva banda, assegura que 1.200 membres de les forces de l'ordre han mort. Pel que fa a aquesta repressió, Al-Assad reconeix que les forces de seguretat poden haver comès alguns errors a l'inici de les protestes.

Aquest diumenge està previst que se celebri a Doha, Qatar, una trobada entre una delegació ministerial de la Lliga Àrab i representats siris per intentar buscar una sortida política de la crisi.

stats