Londres
Internacional 19/08/2012

Julian Assange: "Demano a Barack Obama que renunciï a la cacera de bruixes contra Wikileaks"

El fundador de Wikileaks ha fet un discurs dedicat a la llibertat d'expressió i no ha donat detalls sobre com vol solucionar la seva situació a l'ambaixada de l'Equador. Baltasar Garzón assegura que Assange "està disposat a respondre davant la justícia sueca però vol garanties"

Ara
2 min
Assange, des del balcó de l'ambaixada de l'Equador

BarcelonaEl fundador de Wikileaks, Julian Assange, s'ha dirigit als mitjans de comunicació aquest diumenge des d'una finestra de l'ambaixada equatoriana a Londres, ja que hauria sigut detingut immediatament si hagués sobrepassat el perímetre de l'edifici.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Sóc aquí [a l'ambaixada] perquè no puc ser aquí fora amb vosaltres", ha dit Assange als centenars de seguidors que hi havia a l'exterior de l'edifici. Després de donar les gràcies a l'Equador per haver-li concedit asil diplomàtic i a tots els països llatinoamericans que han donat suport a la seva causa, ha alertat que "Wikileaks vol retornar als ideals revolucionaris que van fundar els Estats Units" i ha demanat al president nord-americà, Barack Obama, que "acabi amb la cacera de bruixes contra Wikileaks i tots els periodistes "incòmodes". És la primera vegada que l'activista es dirigeix directament al president dels EUA.

Assange ha demanat l'alliberament del sergent Bradley Manning, origen de les filtracions de Wikileaks, que està empresonat i pendent de judici a Virgínia. "És un heroi i un dels principals presoners polítics del món", ha dit.

El fundador de Wikileaks ha acabat el seu discurs sense aclarir quins passos legals seguirà. Algunes fonts havien dit que podria tenir la intenció d'entregar-se.

L'advocat d'Assange, l'espanyol Baltasar Garzón, també ha parlat davant l'ambaixada. L'exjutge ha dit que el seu client "està disposat a respondre davant la justícia sueca però vol garanties". En aquest sentit, l'exjutge ha remarcat que "s'ha demostrat que hi ha una persecució contra Assange, com ha demostrat de manera sobirana l'Equador".

L'activista és requerit per les autoritats sueques en relació amb diversos delictes sexuals contra dues dones que ell sempre ha negat, i la seva defensa ha tractat d'evitar per tots els mitjans el seu lliurament a aquest país per por que, un cop allà, sigui extradit als EUA, el país més afectat per la filtració de cables diplomàtics confidencials de Wikileaks.

Assange, de 41 anys, porta refugiat a la legació equatoriana des del passat 19 de juny, quan es va presentar a l'edifici sol·licitant ajuda al govern de Rafael Correa, violant alhora els requisits del seu arrest domiciliari.

A falta d'una resolució, la situació d'Assange ha tensat les relacions entre el govern britànic i l'Equador. Quito ha concedit l'asil polític a Assange.

stats