Ban Ki-moon urgeix els estats a acollir prop de mig milió de refugiats sirians

Arrenca la cimera ministerial de l'Acnur per buscar fórmules per reassentar el 10% dels sirians en camps de refugiats 

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha demanat aquest dimecres un esforç de solidaritat als països rics, als quals ha urgit a acollir 480.000 refugiats sirians abans de finals del 2018.

Ban Ki-moon inaugurava així la cimera ministerial que aquest dimecres a Ginebra vol tractar de trobar fórmules per reassentar aquestes persones, que representen el 10% del total de refugiats sirians que es troben ara als països veïns de Síria, la majoria, en camps de refugiats. Són 4,8 milions de persones que han fugit del seu país, assolat per la guerra, i que en molts casos porten ja anys al Líban, Jordània, Turquia i l'Iraq.

"Si Europa hagués de rebre el mateix percentatge de refugiats que ha rebut el Líban en comparació amb la seva població, hauria d'acollir 100 milions de refugiats", ha advertit també Filippo Grandi, l'alt comissionat de l'ONU per als Refugiats.

La guerra de Síria ha matat ja més de 250.000 persones i ha obligat a fugir de casa seva uns 13 milions de persones:  vuit milions de desplaçats dins el mateix país i prop de 5 milions que han sortit de Síria i s'han convertit en refugiats.

"La situació requereix un increment exponencial de la solidaritat global", ha afirmat Ban Ki-moon, i ha demanat als governs creativitat per poder donar acollida als refugiats per vies com l' admissió humanitària, el reagrupament familiar o les oportunitats laborals o educatives.

Portugal, per exemple, els ofereix visats d'estudiants, mentre que Suïssa els acull per via del reagrupament familiar. Però els compromisos adquirits fins ara només arriben a 179.000 persones, i tot i així no és possible saber quants  s'han acollit efectivament.

Són compromisos a part dels adquirits pels països de la Unió Europea, que en aquell cas es reparteixen refugiats que ja han arribat a sòl europeu i no els que estan encara als països veïns de Síria.

Segons els càlculs de l'Acnur, Turquia acull ja 2,7 milions de sirians; el Líban –amb una població de 4 milions d'habitants– n'acull 1 milió; Jordània, uns 600.000; l'Iraq, uns 250.000, i Egipte, 120.000.

"Els refugiats són coneguts per la seva devoció a l'educació, la seva capacitat de resistència i de millora constant. Aporten noves capacitats i experiència a una població treballadora que està envellint", ha dit Ban Ki-moon, alertant que "els intents de demonitzar-los no només són ofensius, sinó que són totalment incorrectes".