Internacional 28/04/2016

Ban Ki-moon apuja el to contra la deriva xenòfoba a Europa

El secretari general de l'ONU carrega al Parlament austríac contra les "restrictives polítiques migratòries" aprovades pels estats a la UE

Marc Toro
2 min
El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, en la seva visita al parlament austríac

Barcelona"Estic alarmat pel creixement de la xenofòbia aquí i a tot arreu". Així de clar s'ha expressat aquest dijous el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, en una intervenció davant el Parlament d'Àustria. Quatre dies després que el partit d'extrema dreta FPÖ arrasés a la primera volta de les presidencials en aquest país, Ki-moon ha aprofitat la seva visita a Viena per apujar el to contra l'auge de la dreta populista a Europa i l'enduriment de les polítiques per fer front a la crisi de refugiats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'home al capdavant de les Nacions Unides ha deixat clar que les "restrictives polítiques migratòries" aprovades tant per Àustria com per altres països europeus "envien un missatge molt negatiu sobre les obligacions dels estats membres [de la Unió Europea] a l'hora de complir amb la llei humanitària internacional". Davant el drama humanitari que estan patint els refugiats, Ki-moon ha insistit en la necessitat que els líders europeus recuperin els principis que han guiat el continent en el passat i centrin les seves polítiques en l'acollida i integració d'aquells que fugen dels conflictes i la misèria.

Després d'advertir que "la divisió i la marginació fan mal a les persones i soscaven la seguretat", ha sentenciat: "Tenim l'obligació moral, legal i política d'ajudar els que fugen de la guerra, els abusos dels drets humans i la persecució". Un enfocament molt allunyat del que segueixen les mesures aprovades aquest dimecres per Àustria. Entre elles, una controvertida llei que permet declarar un "estat d'emergència" per la immigració i restringir el dret a asil durant un període de sis mesos, prorrogables fins a tres cops. La norma també restringeix la reagrupació familiar i els beneficis socials que comporta, agilitza les deportacions i dóna més poder a la policia.

Àustria, que també es planteja construir una tanca de 400 metres a la seva frontera amb Itàlia, va acollir l'any passat 90.000 refugiats, mentre que aquest any el govern de coalició de socialdemòcrates i conservadors s'ha compromès a acceptar-ne un màxim de 37.500. Contra aquest tipus de restriccions, que no han impedit l'ascens de l'extrema dreta, Ki-moon ha replicat: "Quan el procés d'arribada està ben gestionat, acceptar els refugiats és un guany per a tots. Són persones valentes, resilients i amb la vista posada en el futur. Porten a les seves noves societats habilitats necessàries i energia".

Però les paraules del secretari general de l'ONU no sembla que hagin de canviar res. Sense anar més lluny, cal tenir en compte que els diputats de l'FPÖ van votar dimecres en contra de la llei per limitar el dret a asil: la consideren massa tova.

stats