Rússia
Internacional 17/12/2011

Barack Obama demana al president rus, Dimitri Medvédev, que permeti 'l'expressió civil dels seus ciutadans'

Milers de persones es manifesten a Moscou per denunciar frau electoral en les eleccions legislatives. El dissabte 24 es preveu una manifestació multitudinària a la capital russa

Agències
1 min
Manifestants del partit Iábloko amb un cartell que desitja un "Any nou sense Putin" / REUTERS

MoscouEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha demanat al seu homòleg rus, Dimitri Medvédev, que permeti "l'expressió civil". En una conversa telefònica amb el president rus, Obama ha parlat de les denúncies de frau electoral en les eleccions a la Duma del passat 4 de desembre, en les quals el partit oficialista Rússia Unida, del primer ministre Vladímir Putin, es va proclamar guanyador.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mandatari nord-americà ha donat "la benvinguda al compromís de Medvédev d'investigar les acusacions" de frau i ha elogiat la manera en què "les autoritats russes han permès que els ciutadans es manifestin pacíficament".

Obama ha indicat en un comunitat de la Casa Blanca que "aquesta expressió de la societat civil respon a la Rússia moderna que el president Medvédev ha perseguit en els últims quatre anys".

Putin va acusar la setmana passada la secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, d'instigar alguns opositors russos a protestar contra el resultat dels comicis parlamentaris. La secretària d'estat va dir que les eleccions que no són "ni lliures ni justes" malmeten la confiança de la ciutadania en les seves institucions.

Manifestació a Moscou

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a Moscou convocades pel partit liberal Iàbloko contra el suposat frau electoral. La policia xifra l'assistència en uns 1.500 manifestants, mentre que un periodista de l'agència Associated France Press parla d'uns 3.000.

Iàbloko és dels partits registrats que no ha aconseguit entrar al Parlament a causa de les restrictives normes imposades per Putin el 2005.

El dissabte vinent hi ha prevista una manifestació a Moscou que, segons l'organització, podria superar l'assistència de la que es va celebrar el cap de setmana passat, que va reunir prop de 40.000 persones.

stats