Washington imposa noves sancions contra Rússia per evitar l'escalada de la tensió a Ucraïna

Les sancions afecten set funcionaris governamentals i disset empreses properes al president rus, entre els quals Igor Sechin, responsable de la principal companyia petrolífera de Rússia (Rosneft) i un estret aliat de Putin

L'administració Obama ha anunciat aquest dilluns una nova tanda de sancions "selectives" contra persones i empreses russes properes a Putin, així com restriccions a certes exportacions cap al país, com a mesura per evitar que el president rus fomenti la rebel·lió a l'est d'Ucraïna. El govern nord-americà manté en "reserva" mesures econòmiques més severes.

En un comunicat, el portaveu de la Casa Blanca ha informat que les mesures afecten set funcionaris governamentals, "inclosos dos membres del cercle més estret del president [Vladímir] Putin", i disset empreses properes al mandatari rus.

Entre els sancionats hi ha Igor Sechin, responsable de la principal companyia petrolífera de Rússia (Rosneft) i un estret aliat de Putin. Arran de la sanció, queden congelats els seus actius als Estats Units i se li prohibeix viatjar al país. Les sancions també afecten Oleg Belavencev, Sergei Txemezov, Dmitry Kozak, Evgeniy Murov, Aleksei Pushkov i Vyacheslav Volodin.

També es veta l'exportació de qualsevol article d'alta tecnologia que pugui contribuir a les capacitats militars russes. D'aquesta manera, els departaments de Comerç i Estat revocaran les llicències d'exportació existents que compleixin amb aquestes condicions, segons ha informat la Casa Blanca.

Aquesta és la tercera ronda de sancions que els Estats Units imposen a Rússia arran de l'annexió de Crimea i de l'augment de tropes a la frontera amb Ucraïna.

Sobre el terreny, l'escalada de la tensió va a l'alça. Activistes pro-russos continuen ocupant edificis públics de diverses ciutats i l'alcalde de Khàrkiv –la segona ciutat més gran d'Ucraïna i la més important de l'est del país–, Guennadi Kernes, es troba en estat crític després de ser tirotejat aquest matí a l'esquena.

Tanmateix, les mesures encara no inclouen sancions més generals que afectin directament l'economia russa, com ara el fre als sectors financer i energètic. Obama no descarta impulsar-les més endavant si l'escalada de la tensió a l'est d'Ucraïna va en augment els pròxims dies.

"L'objectiu no és perseguir directament Putin. L'objectiu és canviar el càlcul que ell fa sobre com les accions a Ucraïna poden tenir un impacte advers a l'economia russa a llarg termini", ha dit Obama des de Manila, en el marc del seu viatge oficial a l'Àsia.

Tanmateix, les mesures impulsades fa un mes no han fet canviar el rumb de Putin, que des de llavors ha continuat desplegant tropes a la frontera amb Ucraïna.

Washington sosté que els rebels pro-russos armats –que mantenen l'ocupació d'edificis públics a l'est d'Ucraïna i tenen segrestats 7 observadors europeus i un nombre indeterminat d'ostatges ucraïnesos– operen sota la direcció d'agents del Kremlin. Per la seva banda, Rússia nega estar-hi involucrada i assegura que l'aixecament és fruit d'una resposta espontània a l'opressió que pateixen els pro-russos a Ucraïna.

S'espera que la Unió Europea segueixi els passos dels Estats Units i se sumi a les sancions imposades a Rússia. Tanmateix, Washington i Brussel·les encara han d'arribar a un acord respecte de les mesures més severes que incideixin directament en l'economia russa. La UE manté un comerç amb Rússia 10 vegades superior al dels Estats Units, i compra una quarta part del gas natural que consumeix a Moscou. La majoria de les decisions de la UE, a més, requereixen la unanimitat dels 28 estats membres.

Els rebels pro-russos ocupen una altra ciutat a l'est d'Ucraïna

Mentrestant, segueix l'ocupació de ciutats per part d'activistes pro-russos a l'est d'Ucraïna. Aquest matí ha sigut el torn de Kostyantynivka, una ciutat industrial a l'est de la regió de Donetsk. Un fotògraf de l'agència Reuters que es troba sobre el terreny ha explicat que ha vist una vintena d'homes armats controlant un edifici de l'administració.

A més a més, els activistes pro-russos mantenen retinguts 7 dels 8 observadors militars europeus segrestats divendres passat. El vuitè, un observador suec, va ser alliberat ahir per qüestions mèdiques, ja que pateix diabetis. 

Un grup de rebels armats també ha ocupat aquest diumenge la televisió de Donetsk i ha ordenat iniciar l'emissió de la televisió estatal russa.