Europa
Internacional 08/10/2011

Bèlgica conclou la reforma de l'Estat que posa fi a la crisi política

Els partits arriben a un acord per donar més transferències a les regions. El pacte entre francòfons i flamencs tanca una crisi política que ha deixat el país sense govern durant un any i mig

Agències
1 min
El líder socialista francòfon, Elio Di Rupo, designat pel rei Albert II de Bèlgica per formar govern / EFE

Brussel·lesDesprés d'una llarga crisi política de 482 dies, els vuit partits polítics que negocien la formació d'un govern a Bèlgica van aconseguir la matinada de divendres a dissabte arribar a un acord per reformar les institucions donant més transferències a les regions. L'acord a què han arribat francòfons i flamencs tanca una crisi política que ha deixat sense govern al país durant un any i mig.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els líders dels vuit partits que han participat en la negociació han coincidit a qualificar el pacte com la "major reforma de l'Estat en la història de Bèlgica".

L'acord, que donarà lloc a la sisena reforma estatal en el país, serà anunciat formalment el proper dimarts al Parlament. El pacte va desbloquejar els tres capítols que seguien oberts, començant per la celebració d'eleccions federals i regionals, que a partir de 2014 se celebraran cada cinc anys.

Abans de la formació del govern, encara queden pendents diverses qüestions sobre l'entrada en vigor dels elements previstos en la reforma, relacionats amb la política socioeconòmica i els pressupostos del 2012.

La qüestió més urgent que cal resoldre serà saber quins partits formaran part de la coalició governamental, i especialment si els ecologistes flamencs (Goen) i francòfons (Ecolo) hi entraran.

stats