El rei Felip de Bèlgica inicia converses per formar govern

La ultradreta flamenca és la gran guanyadora de les eleccions belgues al pujar a tercera força

El rei Felip de Bèlgica va començar ahir la ronda de contactes per formar govern al país, amb una entrevista amb Bart De Wever, líder de la Nova Aliança Flamenca (N-VA). Com a cap de la llista més votada a les eleccions belgues de diumenge, De Wever és el que té més opcions de rebre encàrrec de buscar aliances.

Però el líder flamenc no és pas el guanyador del 'superdiumenge' a Bèlgica, on se celebraven eleccions europees, nacionals i regionals. El partit flamenc d’ultradreta, Interès Flamenc, es va endur la victòria més significativa dels comicis al pujar fins als 18 diputats des dels 3 que tenien en la passada legislatura. Des del desè lloc escalen fins a ser la tercera força del Parlament federal.

En canvi, tant els nacionalistes flamencs de De Wever, que van perdre 8 escons i es va quedar amb 25, com els liberals de Moviment Reformador (MR), encapçalats per l’actual primer ministre en funcions, Charles Michel, que en va perdre 6 i es queda amb 14, van acusar el desgast d’haver format govern aquesta passada legislatura.

L’executiu, de fet, es va trencar al desembre, quan els nacionalistes flamencs van marxar per la seva oposició al Pacte Mundial per la Immigració, que Michel va signar. Des de llavors el primer ministre ha estat en funcions i en minoria.

També els socialistes d’Elio Di Rupo, que serà el segon a parlar amb el rei com a líder de la segona força més votada, van baixar 3 escons i es queden amb 20. Després de la ultradreta flamenca, la pujada més important va ser per al partit verd Ecolo, que va guanyar 7 seients, fins a un total de 13.

El Parlament, de 150 escons, dels quals 63 s’escollien a la zona de la francofonia i 87 a la flamenca, torna a quedar molt fragmentat, aquest cop amb dotze partits, alguns menys que el 2014, i es preveu de nou un llarg procés per buscar aliances. El rècord va ser el 2010, quan van trigar 541 dies per formar govern, finalment amb Di Rupo al capdavant. Si s’allarguen de nou les negociacions, Michel podria continuar sent primer ministre en funcions força temps.