L'ultranacionalisme austríac reconeix la derrota

Norber Hofer, reconeix la derrota a través de les xarxes socials una hora després que tanquin els col·legis electorals

El candidat ultranacionalista a la presidència  d'Àustria, Norbert Hofer,  que si hagués guanyat aquest diumenge hauria sigut el primer  president de la dreta ultraconservadora des del 1945 a Europa, ha reconegut la derrota a través de Facebook només una hora després que tanquessin els col·legis electorals.
En el comunicat, Hofer felicita el seu rival, l'ecologista  Alexander van der Bellen, pel seu èxit i demana "a tots els austríacs que segueixin units i que treballin junts". "Tots som austríacs, no importa com haguem decidit a les urnes", ha dit el conservador. 
Més tard, Hofer ha fet unes declaracions en què ha promès que es presentarà a les pròximes eleccions, d'aquí a sis anys. 
Van der Bellen, d'Els Verds, ha guanyat per un 53,3% dels vots i ha superat Norbert Hofer, que ha obtingut un 47,7% de suport.
Hofer, de 45 anys, es presentava pel Partit de la Llibertat d'Àustria (FPÖ), una formació que es defineix com a "social i patriòtica" i que critica la globalització, l'islam, la immigració i la Unió Europea. A l'Eurocambra, comparteixen grup polític amb el Front Nacional de Marine Le Pen. 

El caràcter xenòfob del partit va provocar que una supervivent d'Auschwitz enregistrés fa poques setmanes un vídeo, que s'ha fet viral, en què demanava als seus conciutadans que votessin contra l'FPÖ. "Això ja ho he viscut", deia. 

L'única cosa que tenen en comú els dos candidats és que estan en contra de ratificar el TTIP entre la UE i els Estats Units. En la resta de coses, els seus programes i les seves conviccions no poden estar més allunyades.

Alexander van der Bellen, de 72 anys,  és professor d'economia, jubilat, i va arribar a la política passats els 40 de la mà de la socialdemocràcia. Defensa la permanència a la Unió Europea i és fill de mare estoniana i de pare rus, que van fugir de la revolució bolxevic. 

Precaució en els resultats

Aquest matí, els dos candidats s'han mostrat cauts però optimistes en la victòria després de dipositar el vot. Van der Bellen ha votat a les 11.00, hora local, en un col·legi electoral del centre de Viena, on ha dit que  "aquestes eleccions no són només sobre dues persones, sinó sobre si Àustria segueix sent membre de la Unió Europea, una qüestió d'interès per a tot Europa".

El candidat ecologista ha advertit que els resultats definitius no se sabran, probablement, fins dimarts

Hofer, per la seva banda, que ha votat a la localitat de Pinkafeld, a l'est del país, ha dit que se sent "tranquil" i "optimista".