Benjamin Netanyahu dona suport a la independència del Kurdistan

El líder israelià és el primer cap de govern a fer costat al procés independentista kurd

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha sigut el primer cap de govern del món a reconèixer la "legitimitat" del moviment independentista kurd, que ha organitzat un referèndum per separar-se de l'Iraq el pròxim 25 de setembre, segons ha informat l'agència Rudaw. Netanyahu ha assegurat que "Israel rebutja el terror en qualsevol forma i far costat als esforços legítims del poble kurd per aconseguir un estat propi".

Benjamin Netanyahu ha fet aquestes declaracions durant una gira per l'Amèrica Llatina, que ja l'ha portat a l'Argentina i aquest dijous el durà a Mèxic i Colòmbia. Israel està en un conflicte perpetu amb els seus veïns àrabs i també amb Turquia, que és combatuda pels kurds del PKK i, segons el primer ministre israelià, dona suport a Hamas.

" data-width="500">

Els comentaris de Netanyahu arriben només un dia després que la ministra de Justícia d'Israel, Ayelet Shaked, expressés el seu suport als esforços independentistes del Kurdistan iraquià, l'única regió kurda que té a l'abast la independència. "Israel i els països d'occidentals tenen un gran interès en l'establiment de l'estat del Kurdistan -va dir la ministra-. Crec que ha arribat el moment que els Estats Units donin suport al procés".

Fins ara, els caps d'estat occidentals i l'ONU han sigut reticents a mostrar cap tipus de suport oficial a la independència kurda. Els Estats Units han reiterat en diverses ocasions el seu interès per un Iraq unit, tot i que els peixmergues kurds (partidaris de la independència) han sigut uns aliats clau tant a l'Iraq com a Síria. Per la seva banda, el Regne Unit ha defensat fins ara el dret dels kurds a decidir el seu futur, però ha criticat el moment escollit, ja que considera que la prioritat és derrotar l'Estat Islàmic.

El referèndum del dia 25 de setembre, promogut pel president kurd Masud Barzani, només tindria efecte a la regió kurda de l'Iraq i no pas a les zones kurdes de l'Iran, Síria o Turquia. Tots quatre països han considerat que una secessió unilateral del Kurdistan iraquià seria "un error" i aniria en contra de la constitució iraquiana.

Suport al PKK

El reconeixement del referèndum kurd no ha sigut l'únic gest del govern israelià cap als secessionistes. Netanyahu ha assegurat també que "Israel refusa que el PKK [El Partit dels Treballadors Kurds] sigui una organització terrorista". El PKK és una organització política i militar d'esquerres considerada terrorista per la Unió Europea, els Estats Units i Turquia, el seu principal enemic.

La setmana passada el general de les forces de defensa d'Israel, Yair Golan, va assegurar en una conferència a Washington:  "Des del meu punt de vista personal, el PKK no és una organització terrorista, així ho veig. Quan mires l'Iran, a l'est, quan observes la inestabilitat a la regió, una entitat kurda estable i unificada enmig d'aquest pantà no és una mala idea".

El discurs de Golan, antic cap adjunt de l'exèrcit israelià, va rebre molta atenció mediàtica a Washington i, especialment, a Turquia. El PKK ha dut a terme milers d'atacs contra soldats i ciutadans turcs al llarg dels anys.