Internacional 25/01/2018

Berlín congela l'enviament de recanvis per als tancs turcs

Ankara estaria utilitzant tancs de fabricació alemanya a l'ofensiva d'Afrin, a Síria

Ara
2 min
Un tanc turc fotografiat prop de la muntanya de Barsaya, al nord-est de la ciutat d'Afrin, en territori kurdosirià

BarcelonaEl govern interí alemany ha decidit aquest dijous paralitzar la venda a Turquia de recanvis per als seus tancs Leopard 2, que Ankara estaria utilitzant a l'ofensiva contra els kurds al cantó d'Afrin, al nord-oest de Síria. El govern turc havia demanat a Rheinmetall, l'empresa alemanya que fabrica els tancs, un enviament de peces per millorar el blindatge dels vehicles. El lliurament dels recanvis, però, havia de tenir el vistiplau de Berlín, que avui ha decidit ajornar qualsevol decisió sobre la qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern turc, aliat d'Alemanya i membre de l'OTAN, no ha tardat a protestar per la decisió. En conversa amb els periodistes després d'una roda de premsa a Istanbul, el ministre d'Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu, ha llançat el següent missatge a Berlín: "Mentre lluitem amb terroristes, esperem el suport i la solidaritat d'Alemanya. Esperem que no donin suport als terroristes". Ha indicat també, però, que és conscient que el govern provisional alemany "està sota pressió".

L'ús de tancs de fabricació alemanya a l'ofensiva terrestre sobre els kurds -com Turquia, aliats d'Occident en la lluita contra l'Estat Islàmic- ha creat una gran polèmica a Alemanya. A més, tot i que el país és el tercer exportador d'armes a escala mundial, la venda d'armament a l'estranger és sempre una qüestió controvertida pel passat bèl·lic d'Alemanya durant la Primera i la Segona Guerra Mundial.

L'executiu de la cancellera Angela Merkel, a més, actua encara en funcions per la manca d'acord entre els dos principals partits del país (CDU/CSU i PSD) per formar un nou govern. El ministre d'Afers Estrangers, Sigmar Gabriel, un socialdemòcrata, i la mateixa Angela Merkel han acordat que el govern no decidirà res sobre la sol·licitud d'armament turca abans que els dos blocs hagin segellat un nou acord de coalició.

Sigmar Gabriel ha indicat en un comunicat que les exportacions d'armes són un gran tema de discussió en les negociacions sobre la formació d'un nou govern de coalició alemany, que començaran divendres. "Per aquest motiu, en el govern interí hem acordat que no volem anticipar-nos a les decisions resultants de les actuals negociacions de coalició i que esperarem la formació d'un nou govern abans de ponderar què fer amb projectes crítics".

Alemanya demana una reunió de l'OTAN

El govern alemany s'ha mostrat aquest dijous "molt preocupat" per l'ofensiva de l'exèrcit turc a Afrin i ha assegurat que treballa amb França i l'OTAN per evitar una escalada en el conflicte, tot i que va reiterar que s'han de respectar els "interessos de seguretat" d'Ankara. En aquest sentit, Berlín ha sol·licitat al secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que s'abordi la situació al nord-oest de Síria en el marc de l'aliança, de la qual Turquia és membre.

En l'opinió del ministre d'Exteriors alemany, "hi ha una oportunitat per a les negociacions polítiques per a la pau i l'estabilitat a Síria, que no han de paralitzar-se per un nou enfrontament militar", cosa que el ministre assegura haver reiterat davant del govern turc. D'altra banda, Alemanya i Turquia van reprendre a principis d'aquest mes les consultes governamentals bilaterals, que havien estat suspeses després de l'arrest per part d'Ankara del periodista germanoturc Deniz Yücel el febrer del 2017. El cas Yücel continua sent un gran problema per a les relacions bilaterals entre Berlín i Ankara, i segons els experts està tenint un paper important en la polèmica pels tancs d'Afrin.

stats