MÓN
Internacional 06/04/2011

El judici contra Berlusconi, ajornat fins al 31 de maig

En absència del primer ministre italià, la primera vista pel cas Ruby s'ha suspès tot just començar, després que el Parlament hagi demanat que sigui un tribunal controlat per la cambra qui jutgi Berlusconi

Agències
2 min
Berlsuconi busca una sortida del darrere per al cas Ruby / EFE

BarcelonaEl judici contra el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, per l'escàndol provocat per la suposada relació del mandatari amb la noia coneguda com a Ruby i que havia d'arrencar aquest dimecres a Milà ha quedat ajornat fins al 31 de maig tot just començar. Berlusconi, acusat d'abús de poder i d'incitació a la prostitució de menors, no ha comparegut a la cort milanesa, tal com havia avisat, perquè el judici “no cau en dilluns”, l'únic dia que el premier italià pretén dedicar als seus nombrosos processos judicials. La vista ha quedat ajornada, després que el Parlament hagi instat el Tribunal Constitucional a adjudicar el procés a un tribunal procliu a Berlusconi, en lloc de a la fiscalia de Milà. A l'espera que el Constitucional decideixi, el primer ministre continua guanyant temps. Aquesta nit, a Roma, centenars de persones han sortit als carrers per protestar contra les diverses mesures i operacions polítiques fetes a mesura de Berlusconi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dimarts, per només dotze vots de diferència, el Parlament italià va donar un últim cop de mà a Berlusconi. Els diputats van aprovar que sigui el Tribunal Constitucional el que decideixi qui ha de jutjar el primer ministre, ja que es presenta un conflicte de competències. L'origen de la petició és una de les proves de la fiscalia de Milà en el procés, una trucada de Berlusconi a una comissaria perquè deixessin lliure Ruby, detinguda per un robatori menor. Segons defensen els advocats del primer ministre, quan Berlusconi va fer aquesta trucada creia que Rudy era neboda de l'expresident egipci Hosni Mubàrak. El primer ministre va actuar, doncs, per “motius institucionals”, segons aquest argument, i ha de ser el tribunal de ministres qui decideixi la qüestió. Aquest tribunal, però, només estudia els casos autoritzats pel Parlament, de manera que la majoria del Poble de la Llibertat, el partit de Berlusconi, podria bloquejar el procés.

En les darreres setmanes, la fiscalia de Milà ha insistit que encara que el Parlament plantegi aquest conflicte de competències no aturarà el procés contra Berlusconi, però tot apuntava que els advocats del primer ministre demanarien l'anul·lació del judici fins que la cort constitucional prengui una decisió sobre qui hauria de jutjar Berlusconi, com finalment ha passat. “Avui és un altre dia de bogeria habitual”, ha lamentat el líder del principal partit de l'oposició, Antonio di Pietro. “Mentre el món crema, amb guerres i emergències nuclears, el Parlament italià es reuneix per ocupar-se només dels assumptes judicials del president del govern”, ha criticat Di Pietro. “No correspon a la cambra establir si Ruby és o no la neboda de Mubàrak", ha conclòs el líder de l'Itàlia dels Valors. Segons la fiscalia milanesa, Ruby, nascuda el 1992, va tenir relacions amb Berlusconi quan encara era menor d'edat.

stats