Crisi de l'euro
Internacional 04/11/2011

Berlusconi acusa de "traïdors a la pàtria" els diputats que li retirin el suport i diu que no dimitirà

El primer ministre italià s'enfronta a una crisi de govern mentre es veu obligat a acceptar la supervisió de l'FMI a les finances italianes

Reuters
1 min

RomaSilvio Berlusconi s'ha negat aquest divendres a dimitir, tot i les desercions dins la coalició de centre-dreta que li dóna suport al govern i que ara penja d'un fil. El primer ministre italià ha perdut el suport parlamentari que necessita per mantenir la majoria però ha dit, després de la cimera del G-20 que ha tingut lloc a Canes, que tenen "una majoria sòlida" i que "continuarem al govern".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre, de 75 anys, ha descrit els dissidents dins de la coalició com a "traïdors a la pàtria" i s'ha mostrat confiat que "entraran en raó" un cop hagin parlat amb ell.

Berlusconi, enmig d'un foc creuat entre els poders europeus i amb una crisi interna al seu partit ha acceptat la supervisió del Fons Monetari Internacional (FMI) que controlarà que s'apliquen les reformes econòmiques que ve prometent des de fa temps, però que fins ara no ha estat capaç d'implementar. Ha dit a més que ha rebutjat una oferta de l'FMI per aportar recursos per a Itàlia.

Tot plegat, però, pot convertir-se en irrellevant per Berlusconi que torna a Itàlia aquest divendres al vespre a enfrontar-se a la rebel·lió interna del seu partit.

Els desacords s'han fet evidents durant la cimera del G-20 en què el ministre italià d'economia, Giulio Tremonti –amb qui ha tingut relacions fredes des de fa temps– va rebutjar valorar si Berlusconi havia de continuar al poder.

Amb els mercats financers agitats amb la situació a Grècia, Itàlia és considerada la propera peça del dòmino que pot caure en la crisi de la zona euro. Les crides a la formació d'un nou govern que dugui a terme les reformes encaminades a recuperar la confiança internacional s'han repetit a Europa.

stats