En breu
Internacional 30/06/2012

Betlem, Patrimoni de la Humanitat

1 min
Betlem, Patrimoni De la Humanitat

L'Autoritat Palestina va rebre ahir un reconeixement simbòlic. La Unesco va declarar tant la basílica de la Natalitat de Betlem com part del casc històric d'aquesta ciutat cisjordana Patrimoni de la Humanitat. Es tracta del primer pas que fa l'organització cultural de l'ONU a favor de Palestina des que va ser acceptada com a membre de ple dret el desembre del 2011. En concret, Betlem va ser distingida a la Llista del Patrimoni Mundial en Perill, en què es presentava com a única candidatura.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cisjordània va celebrar la decisió, admesa per tràmit d'urgència. Segons les autoritats palestines, la inclusió en la Llista del Patrimoni Mundial permetrà establir les mesures necessàries per garantir la restauració d'un casc històric "víctima d'atacs israelians deliberats el 1977 i una altra vegada el 2001 i el 2002". L'Autoritat Palestina ja ha avançat que presentarà més peticions per a pobles al sud de Jerusalem i amenaçats pel mur de separació israelià.

Israel, al seu torn, va denunciar immediatament la decisió. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va escriure en un comunicat que "la Unesco ha demostrat que es guia per càlculs polítics i no culturals". I va afegir: "El món ha de recordar que l'església de la Nativitat, venerada pel cristianisme, va ser profanada per terroristes palestins". La basílica de la Nativitat és a 10 km de Jerusalem, sobre la gruta on la tradició diu que va néixer Jesús.

stats