Europa
Internacional 18/03/2012

Bielorússia confirma l'execució dels dos joves acusats d'atemptar fa un any al metro de Minsk

Organitzacions de drets humans denuncien que els joves van ser acusats sense proves i que el procés va ser opac. El país presidit per Aleksander Lukaixenko és considerat l'última dictadura d'Europa i és l'únic del continent que manté la pena de mort

Agències
2 min
La mare d'un dels executats, Vladislav Kovaliov, després de saber que el seu fill ha mort / REUTERS

MinskLa televisió pública de Bielorússia ha confirmat aquest diumenge l'execució de Vladislav Kovaliol i Dimitri Konovalov, condemnats a pena de mort per l'atemptat de fa un any al metro de Minsk en el qual van morir 15 persones i més de 200 van quedar ferides.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La notícia sobre l'execució de Kovaliov, de 25 anys, la va fer pública aquest dissabte la seva germana, que va explicar que la notícia els va arribar en una carta de les autoritats datada el 16 de març.

La periodista russa Oksana Txelisheva ha explicat al Diari ARA que, a Bielorússia, els condemnats a mort "són executats amb un tret a la nuca, se'ls enterra en zones desconegudes i els seus familiars mai reben informació sobre la localització de la tomba, en el cas que existeixi".

Kovaliov sempre va negar la seva implicació en l'atemptat i havia enviat una petició d'indult al president Aleksandr Lukaixenko.

En el moment de sentenciar els dos homes, de 25 anys, el jutge va dir que havia tingut en compte el caràcter "sistemàtic" dels crims comesos per Konoválov, que va ser declarat culpable de dos altres atemptats terroristes. Pel que fa a Kovaliov, el magistrat va explicar que havia facilitat els explosius a l'altre acusat i que l'havia ajudat a fabricar les bombes.

Una detenció i un judici opacs

L'explosió del metro de Minsk va ser en hora punta a la cèntrica estació d'Oktiábraskaya, a prop de la residència de Lukaixenko, considerat l'últim dictador d'Europa.

Els serveis secrets bielorussos van detenir tots dos homes quan encara no feia 24 hores de l'atemptat. Bielorússia és l'únic país europeu que encara aplica la pena de mort.

Durant el procés contra els dos joves, l'acusació no va presentar cap prova material per confirmar el veredicte. Konoválov es va declarar culpable però Kovaliov no.

Tenint en compte la rapidesa en l'arrest dels dos homes i la falta total de proves durant el judici, organitzacions de drets humans han acusat el règim d'haver orquestrat l'atemptat per justificar una repressió contra l'oposició.

stats