Ucraïna
Internacional 30/04/2012

Boicot diplomàtic a l'Eurocopa d'Ucraïna

Alemanya i la Comissió Europea no assistiran a la cita futbolística en protesta per la situació de l'ex primera ministra ucraïnesa empresonada a l'octubre. Iúlia Timoixenko ha iniciat una vaga de fam pels maltractaments rebuts al centre penitenciari

Agències
2 min
Eugenia Timoshenko, amb una fotografia de la seva mare, l'ex primera ministra ucraïnesa Julia Timoshenko, durant una roda de premsa a Praga / EFE

Brussel·lesEl president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, no anirà a Ucraïna amb motiu de l'Eurocopa de futbol –que se celebrarà al país els propers juny i juliol en seus compartides amb Polònia– en protesta per la situació de l'empresonada ex primera ministra i líder opositora ucraïnesa, Iúlia Timoixenko.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Timoixenko va ser condemnada a 7 anys de presó l'octubre passat per "abús de poder" en un judici qualificat de "polític" per la comunitat internacional. Actualment Timoixenko està malalta a la presó, on ha iniciat a més una vaga de fam després de denunciar maltractaments al centre penitenciari.

"Encara que no hi ha hagut un resposta conjunta dels comissaris, però el president no té intenció d'acudir a Ucraïna ni a cap acte (de l'Eurocopa) que se celebri allà", ha explicat aquest dilluns en roda de premsa la portaveu de la Comissió Europea, Pia Ahrenkilde.

Barroso se suma així a la vicepresidenta de la Comissió Europea (CE) i responsable de Justícia, Viviane Reding, qui ja havia anunciat la setmana passada que no acudiria a la cita futbolística en protesta pel tracte que està rebent Timoixenko per part del règim del president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx.

Barrosso no és l'únic dirigent europeu que ha pres aquesta decisió. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va decidir diumenge no assistir a l'Eurocopa, si abans no s'allibera l'ex primera ministra Iúlia Timoixenko. La cancellera va aconsellar a més als seus ministres que no acudissin a la cita futbolística, a excepció del seu ministre de l'Interior, Hans Peter Friedrich, responsable de la política esportiva d'Alemanya.

Una eventual suspensió de les trobades de l'Eurocopa de futbol a Ucraïna conduiria inevitablement a l'ajornament del torneig, segons el director de la UEFA per a aquesta cita, Martin Kallen. Kallen no ha valorat el boicot polític i ha assegurat que ells només organitzen una "festa de futbol i no una altra cosa".

stats