Boko Haram segresta 100 persones més i en mata 30 al nord de Nigèria

Un tribunal militar condemna a mort a 54 militars per negar-se a lluitar contra els jihadistes

Suposats membres del grup terrorista Boko Haram han segrestat un centenar de persones i n'han matat a com a mínim 30 en un atac contra una localitat de l'estat de Borno, al nord-est de Nigèria, segons han informat a EFE supervivents i residents de la zona.

L'atac es va produir a Gumsere durant el cap de setmana, han assegurat els supervivents, que van fugir a la capital de l'estat, Maiduguri, i a la localitat veïna de Chibok, on Boko Haram va capturar a l'abril més de 200 nenes que segueixen desaparegudes.

Els jihadistes van envair la localitat de Gumsere la matinada de divendres, van prendre foc a habitatges i van assassinar els veïns de forma indiscriminada. La majoria dels habitants va fugir durant la nit a poblacions veïnes. "Vaig veure molts cadàvers mentre fugia cap als boscos. No els vaig poder comptar, però estic segur que n'havia més de 30", ha afirmat un dels supervivents que va arribar a la capital nigeriana.

Borno és un dels estats nigerians més assetjats per la violència de Boko Haram. Els atacs s'han incrementat els darrers mesos, malgrat el desplegament de tropes de l'exèrcit nigerià a la zona i un suposat acord de pau amb el Govern, que va ser posteriorment desmentit pel líder de Boko Haram. Des de l'inici de la seva insurrecció armada el 2009, Boko Haram ha matat prop de 13.000 persones, 3.000 d'elles aquest any, segons dades de l'executiu nigerià.

Pena capital

Un tribunal militar de Nigèria ha sentenciat a mort a 54 soldats per negar-se a participar en una operació contra el grup terrorista Boko Haram durant el passat mes d'agost, segons fonts del ministeri de Defensa nigerià. La cort ha declarat els militars culpables dels càrrecs de conspiració criminal i els ha condemnat a morir afusellats, han informat mitjans locals.

Els soldats, membres de la Setena Divisió de l'exèrcit nigerià, destacada a la ciutat nord-oriental de Maiduguri, s'haurien negat a formar part d'una missió conjunta amb les forces especials per recuperar diverses localitats que eren en mans de Boko Haram. Els 54 militars s'han declarat "no culpables", i fins i tot un dels testimonis aportats per la fiscalia ha reconegut que la majoria es va unir a l'operació amb posterioritat, segons relata el diari nigerià 'Premium Times'.

És la segona sentència d'aquestes característiques emesa per aquest tribunal militar, que al setembre va condemnar a mort 12 militars de la mateixa divisió per amotinar-se i disparar contra l'oficial que és al capdavant de la unitat. En els darrers mesos, l'ofensiva de l'exèrcit nigerià contra Boko Haram s'ha vist ralentitzada per les constants queixes dels soldats, que denuncien la falta d'armament i equip apropiat per lluitar contra un enemic que sovint disposa de millors recursos.

Més continguts de