Bolívia

Les protestes deriven en forts enfrontaments amb la policia

Manifestacions massives contra Evo Morales per l'encariment del combustible

Les bases socials del president es rebel·len contra la seva política econòmica. Diverses seus del MAS son atacades i sindicats i cocalers se sumen a les protestes

Bolívia ha viscut aquesta matinada importants manifestacions contra la decisió del president Evo Morales d'encarir el combustible entre el 57 i el 82%. Els manifestants van atacar les seus del partit de Morales, el Movimiento Al Socialismo (MAS), a la ciutat de Cochabamba. Juntes veïnals de comerciants, transportistes, mestres i sindicats, que tradicionalment donaven suport a Morales, van participar en les marxes, bloqueigs i manifestacions també a la capital, La Paz, i a les principals ciutats del país, El Alto, Oruro, Tarija i Santa Cruz. En algunes ciutats es van cremar banderes de Venezuela en protesta per l'aliança d'Hugo Chávez amb Morales, i retrats del Che Guevara. El descontentament amb el gasolinazo va arribar als productors de coca de Chapare, la base social de Morales, que durant hores van bloquejar les principals carreteres del país. L'alcalde de La Paz, Luis Revilla, del Movimiento Sin Miedo, una força d'esquerres abans aliada de Morales, va ser un dels convocants de la protesta. El govern va fer un balanç oficial de 15 policies ferits i 16 detinguts. El ministre de l'Interior, Sacha Llorenti, va dir que la policia continua mobilitzada.


L'increment salarial del 20% per a policies, forces armades, mestres i metges anunciat per Morales dimecres no va servir per apaivagar la protesta. Aquest matí, el president ha assegurat que si ell fos dirigent sindical també rebutjaria les mesures, però que com a mandatari s'ha d'ocupar de l'economia del país.

Més continguts de