Bolsonaro cessa un ministre per corrupció electoral un mes i mig després d'estrenar govern

El president escull un nou militar per substituir el titular de la Presidència

Ni 50 dies de tranquil·litat. Jair Bolsonaro ha hagut de prescindir d'un dels seus homes de confiança quan encara no fa ni dos mesos que va prendre possessió de la presidència del Brasil i ha cessat el seu ministre de la Presidència, Gustavo Bebianno, esquitxat per un cas de finançament electoral fraudulent al Partit Social Liberal del president. El substitut és Floriano Peixoto, un general en la reserva que augmenta així la plantilla de militars dins del govern de l'ultra i que ara són 8 dels 22 membres de l'equip.

Aquesta és la primera baixa del govern Bolsonaro, que els últims dies va haver de sortir públicament a desmentir les paraules de Bebianno de què havia estat informat en tot moment. El principi de la fi de la carrera governamental del ministre va arrencar fa unes setmanes, quan el del diari 'Folha de São Paulo' va publicar un reportatge en què acusava Bebianno d'haver destinat 100.000 euros de fons públics per finançar les despeses d'una presumpta candidata 'fantasma' i que en les eleccions només va obtenir 274 vots.

Les últimes setmanes s'havien produït divergències en el nucli dur de Bolsonaro, entre els que preferien mantenir el ministre dins del govern i els que pensaven que continuar comptant amb ell podia ser una càrrega massa gran per al nou executiu, que està a punt de començar les grans reformes socials i econòmiques amb què el polític ultra es va imposar amb comoditat a les urnes. 

L'expulsió de Bebianno del govern, però, pot tenir un efecte perniciós per als interessos de Bolsonaro al Parlament del Brasil, extremadament fragmentat i on la formació que dona suport al govern només té 55 dels 513 escons de la cambra. Però és que, a més, l'ara ja exministre manté una enorme influència entre la base parlamentària del Partit Liberal, que ha rebut amb cert malestar el cessament del que fins la legislatura passada movia els fils a l'hemicicle. 

On sí que ha tingut un efecte immediat a la primera crisi de govern de Bolsonaro és als mercats.  La borsa de São Paulo va perdre dilluns l' 1,04%, tan sols hores després que el president acomiadés Bebianno amb un vídeo d'agraïment a la feina feta en els anys que han treballat plegats .