Bolsonaro es mofa de la dona de Macron i el president francès el ridiculitza per la seva actitud

"Espero que aviat els brasilers tinguin un president que estigui a l'altura", ha dit Macron

El president brasiler, Jair Bolsonaro, s'ha mofat aquest cap de setmana a les xarxes socials de la dona del seu homòleg francès, Emmanuel Macron, perquè és 24 anys més gran que ell. El que Bolsonaro no s'esperava, però, és que Macron contestés als seus comentaris, però no pas a les xarxes socials, com ha fet ell, sinó en una roda de premsa a la cimera del G-7 que se celebra a Biarritz, al País Basc francès, amb tot la solemnitat que això suposa. "Crec que els brasilers, que són un gran poble, tenen una mica de vergonya de veure aquest comportament", ha afirmat el president francès. I ha afegit: "Com que tinc molta amistat i respecte per als brasilers, espero que aviat tinguin un president que estigui a l'altura".

Tot va començar la setmana passada, quan Macron, amfitrió de la cita dels set països més rics del món (els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia i el Japó, amb la presència de representants de la Unió Europea i també d’Espanya, com a país convidat), va advertir que França no donaria suport a l’acord de lliure comerç entre Mercosur i la UE, ja que el Brasil no respecta els seus compromisos de protecció de la selva amazònica. Des de l’elecció de Bolsonaro, la desforestació del pulmó global s’ha accelerat a causa de la benevolència del nou president envers el lobi agrícola, va acusar el president francès. Això va generar una picabaralla entre els dos presidents, que va generar múltiples comentaris a les xarxes socials al Brasil.

Macron incendia la cimera del G7 pels focs a l’Amazònia

Aquest cap de setmana un internauta brasiler va escriure a Facebook que la disputa verbal entre els dos mandataris es devia a l'"enveja" de Macron cap a Bolsonaro per la bellesa i la joventut de la dona del president brasiler. La parella de Bolsonaro és 27 anys més jove que ell. L'internauta, a més, va publicar una fotografia de Bolsonaro amb la seva dona, al costat d'una altra imatge del president francès amb la seva parella, Brigitte Macron.

Fins aquí res d'estrany. Les crítiques i les mofes a les xarxes socials són habituals. El que ha tret de polleguera Macron és que el mateix president brasiler va contestar a l'internauta, i va escriure a Facebook: "No l'humiliïs, ha, ha, ha", acompanyant el comentari amb diverses emoticones, entre les quals una d'una cara que riu i una altra que simbolitza 'm'agrada'.

"Bolsonaro ha fet declaracions extraordinàriament irrespectuoses sobre la meva dona. Què puc dir? És trist. És trist, però sobretot és trist per a ell i per als brasilers", ha afirmat Macron durant la seva compareixença davant la premsa a Biarritz. El mateix president francès també ha destacat que a França un representant de l'Estat mai ha insultat altres dirigents.

Macron també ha detallat a la roda de premsa altres despropòsits de Bolsonaro. Per exemple, ha explicat que va deixar plantat el seu ministre d'Exteriors, Jean-Yves li Drian, perquè tenia una "cita urgent" amb el seu perruquer.

Al Brasil els internautes han creat l'etiqueta #calabocabolsonaro (calla Bolsonaro) i s'han multiplicat les crítiques a les xarxes socials cap el president del país sud-americà. "Vaig esperar la confirmació per saber si era real. I ho és. Bolsonaro es va mofar de la bellesa de la dona de Macron. ¿Vostès poden entendre el nivell d'això? Imaginin-se el president de qualsevol país seriós fent alguna cosa així. Quin fàstic, que patètic", ha escrit el 'youtuber' brasiler Felipe Neto, que té milers de seguidors.

Bolsonaro no ha contestat aquest dilluns a les paraules de Macron a la roda de premsa, però sí que ha posat en dubte la voluntat del seu homòleg francès d'ajudar a combatre els focs a l'Amazones. I ha afegit que alguns països volen continuar "tutelant el Brasil".