Publicitat
Publicitat

L'oficial que presideix l'audiència contra Bradley Manning rebutja la petició de recusació de la defensa

L'advocat del marine l'havia acusat de ser parcial. El soldat compareix per primera vegada davant el jutge militar i podria ser condemnat a pena de mort

L'oficial que presideix la primera audiència en el cas contra el soldat Bradley Manning, acusat de filtrar milers de documents secrets a Wikileaks, ha rebutjat aquest divendres la recusació del fiscal plantejada per la defensa i el procés avança com estava previst.

L'advocat del soldat nord-americà Bradley Manning, acusat de filtrar milers de documents secrets a Wikileaks, havia demanat la recusació del l'oficial que presideix l'audiència, el tinent coronel Paul Almanza, per "risc de parcialitat". El lletrat, David Coombs, ha dit que el tinent coronel ha acceptat tots els testimonis proposats per l'acusació però que només n'ha acceptat dos dels trenta-vuit que ha presentat la defensa. Manning afronta avui la primera audiència davant un jutge militar per decidir si ha de ser processat per un tribunal militar o ordinari . Manning està acusat de lliurar a la plataforma fundada per Julian Assange milers de documents confidencials sobre les guerres de l'Afganistan i l'Iraq, i cables diplomàtics dels EUA. El soldat , que complirà 24 anys dissabte , pot ser imputat per violar el codi militar amb un màxim de 22 càrrecs , alguns dels quals són castigats amb la pena de mort .

Manning s'ha presentat al tribunal vestit amb uniforme militar i amb una actitud calmada, acompanyat dels seus advocats. L'audiència, a l'estat de Maryland, és oberta al públic, excepte els moments en què es tractin assumptes que continguin informació classificada. S'espera que el procés duri almenys una setmana.

Manning va ser arrestat fa any i mig després de ser acusat pel pirata informàtic Adrian Lamo de ser la " gola profunda " de Wikileaks , que va generar un daltabaix a escala internacional en publicar centenars de milers de documents diplomàtics nord-americans classificats. L'acusació argumenta que Manning va tenir accés als documents
quan estava destinat a la base operativa avançada Hammer , a uns 60 quilòmetres a l'est de Bagdad ( Iraq ) , i podia consultar dues xarxes classificades del govern nord-americà.

Més continguts de