Internacional 28/06/2016

Juncker explota contra els euroescèptics britànics: "Per què estan aquí?"

El president de la Comissió Europea li retreu al líder de l'UKIP que encara assisteixi a les sessions de l'Eurocambra, després del Brexit

Laia Forès
2 min
Juncker i Farage s'ha saludat efusivament a l'Eurocambra.

Brussel·lesEl president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha retret al líder de la formació euròfoba britànica, l'eurodiputat Nigel Farage, que encara assisteixi a les sessions de l'Eurocambra. "Per què està vostè aquí?", li ha dit en el debat carregat de simbolisme –i certa tensió– que s'ha fet a Brussel·les per analitzar el Brexit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Juncker ha alertat també el govern britànic que fins que no notifiqui oficialment a Brussel·les la seva voluntat de sortir de la UE invocant l'article 50 no hi haurà cap negociació sobre com es farà la desconnexió i la futura relació entre la Unió i el Regne Unit. "No hi haurà negociacions sense notificació", ha dit Juncker.

El cap de l'executiu comunitari ha decidit parlar davant el Parlament Europeu només en francès i alemany i no pas en anglès, com fa habitualment. Aquesta frase, però, sí que l'ha pronunciat en anglès ("No notification, no negotiation"). Juncker ha revelat que ha prohibit als funcionaris, i fins i tot als comissaris europeus, negociar encara que sigui informalment amb els britànics la desconnexió.

L'Eurocambra ha celebrat aquest dimarts una sessió plenària extraordinària per debatre el resultat del referèndum de la setmana passada al Regne Unit en què els britànics van votar per abandonar la Unió Europea i ha demanat formalment a Londres que acceleri el procés de sortida.

No esperar mesos

Justament, en el seu discurs, Jean-Claude Juncker ha tornat a demanar a Londres que demani "al més aviat possible" la seva sortida de la UE per poder començar les negociacions i no allargar la incertesa. "Demanaré al govern britànic que segueixin sent els nostres amics però que aclareixin la situació al més aviat possible per evitar un llarg període d'incertesa", ha dit Juncker.

Tot i això, el president de la CE ha puntualitzat que entén que la notificació oficial no es faci "immediatament" perquè la situació política al Regne Unit és complicada, però ha subratllat la importància de no esperar mesos a invocar l'article 50.

De fet, la Comissió Europea era partidària de pressionar Londres perquè faci ja la petició oficial, però Alemanya prefereix deixar temps al govern britànic perquè resolgui la seva crisi política. Els líders europeus, inclòs David Cameron, es reuneixen aquest dimarts a la tarda a Brussel·les per analitzar la situació després del referèndum. La reunió seguirà dimecres sense Cameron.

Hill, emocionat

La sessió extraordinària del Parlament Europeu, que compta amb la presència també de tots els comissaris europeus i dels ambaixadors permanents davant la UE dels estats membres, ha començat amb un llarg aplaudiment al comissari britànic, Jonathan Hill, que s'ha arribat a emocionar. Hill, fins ara comissari de Serveis Financers, va presentar la seva dimissió l'endemà del referèndum britànic. El conservador havia fet campanya a favor del 'Remain'.

Cimera al setembre

Els caps d'estat i de govern de la UE es reuniran al setembre a Bratislava per debatre el futur de la UE sense el Regne Unit. Ho ha anunciat aquest dimarts el president del Consell Europeu, Donald Tusk. A la seva entrada a la cimera, Tusk ha assegurat que la UE està preparada per començar "fins i tot avui" el procés de divorci amb el Regne Unit. "Sense gaire entusiasme", ha puntualitzat.

stats