El director de la CIA es reuneix amb Kim Jong-un a Corea del Nord

La trobada significa un pas més en el procés d'acostament entre els Estats Units i el país asiàtic

El director de la CIA, Mike Pompeo, va viatjar a Corea del Nord a finals de març per reunir-se amb el líder del país, Kim Jong-un. Tal com han fet públic diversos mitjans nord-americans, la visita de Pompeo, que es podria convertir en el pròxim secretari d'estat dels Estats Units, va tenir lloc durant els dies de Setmana Santa, i tenia com a objectiu negociar algunes condicions de la reunió que tindran Kim Jong-un i Donald Trump les pròximes setmanes. 

Les claus de la cita entre Trump i Kim Jong-un

Segons el diari nord-americà 'The Washington Post', durant la reunió també es va parlar sobre el programa d'armament nuclear de Pyongyang, que tanta polèmica ha suscitat entre els dos països.

El mateix Donald Trump ha confirmat la visita a través del seu compte de Twitter. "Mike Pompeo es va reunir amb Kim Jong-un a Corea del Nord la setmana passada. La reunió va ser molt fluïda i es va crear una bona relació", ha destacat el president nord-americà, que ha afegit que "la desnuclearització serà un fet fantàstic per al món, també per a Corea del Nord". 

Preparar la trobada històrica

El 3 de març Donald Trump va anunciar, a través del seu compte de Twitter, la nominació de Pompeo per dirigir la cartera d'Exteriors dels Estats Units. En aquell mateix missatge donava a conèixer també l'acomiadament del seu predecessor, Rex Tillerson. Aquesta maniobra de la Casa Blanca generava certa preocupació: diversos experts alertaven del caràcter més bel·licista de Pompeo i de la repercussió que aquest fet podria tenir envers les relacions amb Corea del Nord. Malgrat això, Pompeo ha optat per mantenir una posició més prudent que habitualment. "Mai he defensat el canvi de règim. No estic defensant el canvi de règim", va dir el director de la CIA amb referència a l'afer nord-coreà.

A mesura que passen els dies sembla que la trobada, històrica, entre Trump i Kim Jong-un es reafirma. De fet, el mateix president nord-americà ha reiterat en diverses ocasions l'acostament dels dos països. Hores abans que es donés a conèixer la visita de Pompeo al país asiàtic, Trump va dir que ja hi havia hagut una reunió d'alt nivell entre nord-americans i nord-coreans. "Hem començat a parlar amb Corea del Nord directament, a nivells extremadament alts", ha confirmat aquest dimecres Trump davant la presència del primer ministre japonès, Shinzo Abe, que està de visita oficial als Estats Units.

Tot sembla indicar, doncs, que l'esperada trobada entre els dos mandataris, la primera a la història entre els EUA i Corea del Nord, tindrà lloc al maig o al juny. A hores d'ara s'estan valorant fins a cinc possibles escenaris per fer-la, però no s'ha fet públic quins són.