ÀFRICA
Internacional 04/02/2013

Caces francesos bombardegen el desert del nord de Mali

Els raids pretenen acabar amb els refugis on s'han retirat els grups islamistes després d'abandonar les principals ciutats. El govern malià, disposat a negociar amb els tuaregs per controlar Kidal

Ara
1 min
Tropes franceses prop de Gao. SIA KAMBOU / AFP

BarcelonaCaces de combat francesos estan bombardejant l'extrem nord de Mali per intentar assegurar la ciutat de Kidal, últim bastió dels islamistes, que França va recuperar la setmana passada. Una trentena d'aparells Rafale destrueixen centres d'entrenament i de comunicacions a la regió de Tessalit, una zona muntanyosa a la frontera amb Algèria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb tres setmanes de bombardejos i uns 3.500 soldats, l'exèrcit francès ha aconseguit recuperar el control de totes les poblacions del nord, però ara es tem que els jihadistes, alguns de vinculats a Al-Qaida al Magrib, es puguin reagrupar a les muntanyes properes a Kidal. A més, els serveis d'espionatge creuen que en aquesta zona es troben segrestats diversos hostatges francesos.

Posicions tuaregs

Els soldats francesos van controlar la setmana passada l'aeroport de Kidal, però la ciutat està en mans dels rebels tuaregs del Moviment Nacional d'Alliberament de l'Azawad (MNLA), que havien proclamat la independència del nord de Mali, tradicionalment sotmès per Bamako, l'any passat. El MNLA va ser després arraconat pels islamistes, i tot i que van intentar negociar un acord amb les autoritats de Mali per combatre'ls, aquestes s'hi van negar. El president malià, Dionocunda Traoré, ha dit ara que està disposat a negociar amb els tuaregs per assegurar Kidal.

stats