MEDI AMBIENT
Internacional 23/05/2019

Cadàvers humans seran convertits en adob

Washington és el primer estat dels EUA que impulsa aquesta alternativa ecològica

Mònica Bernabé
3 min
Un cementiri als Estats Units. Els defensors del compostatge de cadàvers afirmen que aquesta alternativa és més ecològica que la sepultura o la cremació.

BarcelonaEls cadàvers humans podran ser transformats en adob per al conreu. Així ho ha aprovat aquesta setmana l’estat de Washington, al nord-oest del país, que s’ha convertit en el primer dels Estats Units que impulsa una mesura tan innovadora: els defensors argumenten que és molt més respectuosa amb el medi ambient que no pas la sepultura o la cremació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La llei, aprovada per àmplia majoria, entrarà en vigor l’1 de maig de l’any que ve, que és quan es preveu que es construirà la primera infraestructura destinada a la conversió dels cadàvers humans en adob. De fet, ja existeix una empresa als Estats Units especialitzada en aquest servei, Recompose. La companyia, destinada al bé públic, va ser fundada per Katrina Spade, una dissenyadora nord-americana que fa anys que treballa en aquest projecte amb l’objectiu de buscar solucions ecològiques per a les restes humanes.

“El nostre servei, el compostatge, converteix delicadament les restes humanes en adob perquè puguem alimentar una nova vida després de morir”, diu literalment el lloc web de l’empresa, que sembla haver pensat en tots els detalls per fer aquest procés possible. A més, també destaca que el seu projecte no consumeix sòl urbà -a diferència de la sepultura-, ni tampoc emet diòxid de carboni a l’atmosfera -com passa amb la cremació.

El compostatge es duria a terme de la següent manera, segons Recompose: el cos de la persona difunta seria col·locat dins un gran contenidor hexagonal d’acer ple d’alfals, estelles de fusta, palla, altres materials orgànics i bacteris. El contenidor seria després segellat i escalfat a 55°C, de manera que al cap de 30 dies les restes humanes s’haurien descompost naturalment i s’haurien convertit en adob, de manera que es podrien utilitzar com a fertilitzant. De fet, es tracta del mateix mètode que els pagesos fan servir amb els fems dels animals. A més, ja ha sigut provat també amb restes humanes.

Sis malalts terminals

L’estiu passat sis malalts terminals es van mostrar interessats en el projecte ecològic de Spade i van donar els cossos perquè l’empresa de l’emprenedora pogués convertir-los en compost un cop morts. Segons Lynne Carpenter-Boggs, una biofísica de la Washington State University que va fer un seguiment de l’experiment, el procés es va portar a terme amb un èxit total. El resultat va ser un adob net, ric i inodor, que complia les directrius federals i estatals sobre patògens i contaminants, segons l’experta. Carpenter-Boggs també va destacar que, amb aquest mètode, les restes d’una vaca d’uns 680 quilos de pes es podrien convertir perfectament en compost net i inodor en només alguns mesos.

Recompose té previst construir a la ciutat de Seattle un complex amb entre 20 i 25 contenidors individuals per transformar cadàvers humans en adob. La infraestructura ha d’estar enllestida a finals de l’any que ve. L’empresa no ha precisat encara quant costarà el servei de compostatge, però al seu web indica que valdrà “més que una cremació i menys que una sepultura convencional”.

Nora Menkin, directora executiva People’s Memorial Association -organització creada per combatre els preus abusius de la indústria funerària-, es va mostrar entusiasmada amb l’aprovació de la nova llei a Washington i va felicitar “efusivament” la fundadora de Recompose. Segons Menkin, diverses persones s’han mostrat interessades en el projecte en altres estats nord-americans, com ara Massachusetts i Michigan, i en conseqüència el compostatge de cadàvers humans es podria estendre a altres parts dels Estats Units.

El director de Funeral Consumers Alliance -una altra associació contra el negoci de la mort-, Joshua Slocum, també va celebrar l’aprovació de la innovadora normativa, i va recordar que la mort és una qüestió de salut i seguretat públiques, més enllà del seu vessant emocional. Cada any moren uns 2,7 milions de persones als Estats Units.

stats