Segona revolució a Egipte
Internacional 25/11/2011

Centenars de milers de manifestants omplen la plaça Tahrir contra la junta militar

La designació del nou primer ministre no apaivaga els ànims. L'exèrcit es desplega al carrer tres dies abans de les eleccions legislatives

Agències
1 min

El CaireLa protesta per exigir als militars d'Egipte que abandonin el poder a Egipte no afluixa. Centenars de milers de manifestants omplen la plaça Tahrir per reclamar la dimissió del mariscal Tantaui i la formació d'un govern civil. També rebutgen la designació pels militars d'un nou primer ministre, antic col·laborador de Hosni Mubàrak, el dictador derrocat al febrer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'una setmana d'enfrontaments que han causat una quarantena de morts i centenars de ferits, el Consell Suprem de les Forces Armades que governa el país des del derrocament de Hosni Mubàrak, al febrer, ha accedit a accelerar la transició. El govern provisional nomenat pel consell va dimitir en bloc dilluns en protesta per la repressió i, després d'un acord amb els principals partits, els militars han nomenat primer ministre el septagenari Kamal al-Ganzouri, que ha de formar govern. Ganzouri ja va ser primer ministre amb Mubàrak entre 1996 i 1999.

El mariscal Tantaui, cap d'estat, va dir en un discurs televisat que estaven disposats a convocar eleccions presidencials l'estiu de 2012, i després l'exèrcit va demanar perdó pels morts, però els manifestants no en tenen prou. Volen que els militars abandonin el poder immediatament i denuncien que l'exèrcit ha segrestat la revolució que va derrocar Mubàrak.

Calma tensa abans de les eleccions

Milers de persones han passat la nit a la plaça Tahrir, malgrat les baixes temperatures, per preparar la manifestació. Des de dijous no hi ha enfrontaments a la plaça. Els militars s'han desplegat pel carrer per reforçar el dispositiu policial tres dies abans de les eleccions de dilluns. Al carrer de Mohamed Mahmoud s'ha erigit una barricada de dos metres per protegir el Ministeri de l'Interior.

stats