Internacional 21/11/2011

Comença el judici als tres caps dels Khmers Rojos, acusats de genocidi a Cambodja

La fiscalia al·lega que els dirigents del règim van orquestrar una matança al país entre el 1975 i el 1979, on van morir 2,2 milions de persones

Efe
2 min
Els tres caps dels Khmers Rojos. EFE

Phnom PenhEls tres dirigents dels Khmers Rojos, que van formar part de la cúpula del règim imposat a Cambodja fa 36 anys, han estat acusats aquest dilluns de planificar el genocidi en què van morir fins a 2,2 milions de persones en només 45 mesos. Amb aquesta acusació formulada per la fiscalia ha arrencat aquest dilluns el judici contra aquests dirigents, tutelat per Nacions Unides.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els acusats són el que va ser cap d'Estat del règim dels Khmers Rojos, Khieu Samphan, l'ideòleg i número dos de l'organització, Nuon Chea, i de qui va ocupar llavors el càrrec de ministre d'Assumptes Exteriors, Ieng Sary. Els tres, tots ells octogenaris i empresonats des del 2007, s'asseuran al banc dels acusats durant els pròxims mesos per respondre a les acisacions de genocidi, crims contra la Humanitat i crims de guerra comesos des de l'abril del 1975 al gener de 1979, el període anomenat Holocaust de Cambodja.

Una de les pitjors matances de la història moderna

“Aquests crims ordenats i orquestrats pels acusats estan estan entre els pitjors horrors inflingits en qualsevol nació de la història moderna”, ha assenyalat la fiscal Chea Leang, que en la seva intervenció ha recordat que aproximadament un quart de la població de Cambodja va morir durant el règim.

Al judici hi ha una quarta acusada. Es tracta de la dona de Ieng Sary, Ieng Thirith, ministra d'Assumptes Socials del règim, que s'ha absentat de la sessió després que el tribunal la declarés incapacitada per ser jutjada perquè està malalta d'alzheimer.

La Fiscalia ha recorregut l'ordre de posada en llibertat de l'exministra, que continuarà en les dependències del tribunal fins que la Sala Suprema decideixi sobre el seu cas en les pròximes setmanes. El judici ha començat amb els comentaris inicials de l'acusació, que ha recordat casos concrets sobre matrimonis forçats i les tortures i assassinats comesos a prop de 200 centres de seguretat.

Responsables de planejar el genocidi

La fiscalia també ha atribuït als tres membres de la cúpula de l'organització d'inspiració maoista el “planejar” una campanya sistemàtics per eliminar les minories d'origen vietnamita i chan de religió musulmana.

“El Partit Comunista de Kampuchea va convertir Cambodja en un camp de concentració massiu”, ha indicat la fiscal. L'acusació també ha assegurat que els tres dirigents d'aquella cúpula que va liderar Pol Pot, mort a la selva cambotjana el 1998 mentre era pres dels seus propis coreligionaris, tenien informació sobre morts massives i que els assassinats obeïen “estrictament a les ordres polítiques dels acusats”, acusació que els detinguts han negat des de l'inici del procés judicial.

Aquesta sessió, que forma part de l'anomenat 'Cas dos', va començar formalment el passat mes de juny amb les deliberacions sobre aspectes legals i va ser segmentat en petits processos posteriorment per fer menys complexe el judici.

La primera fase jutjarà exclusivament les deportacions massives des de les ciutats fins al camp, que van suposar la morts de milers de persones per extenuació, fam i malalties, així com els crims contra la Humanitat relacionats amb aquests.

stats