Reforma sanitària
Internacional 20/01/2011

La Cambra de Representants dels EUA aprova revocar la reforma sanitària d'Obama

La majoria republicana s'imposa, però s'espera que el Senat, amb majoria republicana, bloquegi la iniciativa

Acn
2 min

Nova YorkLa Cambra de Representats dels Estats Units, de majoria republicana, ha aprovat aquesta nit, amb 245 vots a favor, revocar la reforma sanitària impulsada per Barack Obama i aprovada ara fa un any. Malgrat aquesta decisió, es preveu que la mesura sigui bloquejada quan es debati al Senat, que encara compta amb una majoria demòcrata. La votació s'interpreta com una primera demostració de la intenció republicana de derogar la majoria de lleis de política interna signades pel president Obama. La reforma sanitària és un dels aspectes que més divideix el país i els republicans van fer-ne la seva bandera electoral, assegurant que lluitarien per substituir aquesta llei.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La votació a la Cambra de Representants d'interpreta com una victòria simbòlica republicana, ja que el Senat bloquejarà la revocació de la reforma sanitària i en el pitjor dels casos sempre quedaria el veto del president. Als Estats Units, el president pot vetar iniciatives legislatives que provinguin del Senat o de la Cambra de Representants.

Els republicans asseguren que la reforma sanitària és una llei que "ofega" llocs de treball, mentre que els demòcrates defensen que la llei ajudarà els empresaris a pagar menys per les assegurances dels seus empleats, fet que els reportarà més ingressos en un futur i més capacitat per crear llocs de treball.

La reforma sanitària de Barack Obama ha permès que 32 milions de nord-americans tinguin dret a cobertura sanitària, mentre que abans no en tenien. La llei vigila les companyies que es neguen a donar cobertura a persones amb llargues malalties o que retiren l'assegurança als pacients quan es posen malalts de gravetat. Així mateix, la reforma assegura cobertura a les famílies amb rendes baixes i estén la possibilitat d'incloure els fills de fins a 26 anys en l'assegurança paterna.

Malgrat això, la societat està dividida en aquesta qüestió i gairebé la meitat dels ciutadans nord-americans s'hi oposen. Els demòcrates, però, defensen que la reforma ha permès que la cobertura sanitària sigui "un dret i no un privilegi". Per la seva banda, els republicans volen una reforma sanitària basada en el lliure mercat i amb control dels costos sanitaris, malgrat que no han fet públics més detalls sobre la llei que ells proposen, informa The New York Times.

Després del tiroteig a Tucson, en què es va aturar l'activitat del Capitoli, i que ha obert el debat sobre l'agressivitat en el debat polític als Estats Units, la votació d'aquest dimecres ha transcorregut en un clima menys tens que sessions anteriors, malgrat que ha deixat palesa la dificultat de consens que hi ha quant a la reforma sanitària entre republicans i demòcrates, que segurament continuarà.

stats